Ronaldo najefikasniji u Evropi, ispred jedino Ali Daei

Ronaldo je postao i prvi igrač u historiji koji je postigao gol protiv čak 40 reprezentacija (Reuters)

Portugalski majstor Cristiano Ronaldo briljirao je u pobjedi evropskog nogometnog prvaka na gostovanju u Litvaniji od 5:1, postigavši čak četiri gola. 

Ronaldo je postigao pogodak za 1:0 u sedmoj minuti iz kaznenog udarca, a potom u nastavku od 62. do 76. dodao još tri, stigavši tako do brojke od 93 gola u 160 nastupa u dresu reprezentacije Portugala.

Kako navodi Hina, Ronaldo je tako ušao u historiju kao prvi evropski igrač s 90 i više golova u reprezentativnom dresu, a u svijetu je ispred njega samo Ali Daei, koji je u dresu Irana postigao 109 pogodaka.

Napadač Juventusa u Litvaniji je upisao i svoj 54. het-trik u karijeri, što nije uspio niko dosad.

Novi rekorder kvalifikacija

Postao je i novi rekorder u kvalifikacijama za evropska prvenstva s 24 gola, preskočivši Irca Robbieja Keanea, koji je dosad vodio s 23 gola.

Zanimljivo, Ronaldo je postao i prvi igrač u historiji koji je postigao gol protiv čak 40 reprezentacija.

Na drugom mjestu evropske liste strijelaca u dresu reprezentacije jest slavni Mađar Ferenc Puskas, koji je u dresu mađarske reprezentacije postigao 84 gola u 89 nastupa.

Na trećem je mjestu njegov zemljak Sandor Kocsis sa 75, a zatim slijede dva njemačka nogometaša: Miroslav Klose sa 71 i Gerd Mueller sa 68, Irac Robbie Keane također sa 68, Šveđanin Zlatan Ibrahimović sa 62 gola itd.

Izvor: Agencije