Romsko naselje u Kruševcu ograđeno zidom

Romsko naselje u Kruševcu ograđeno je betonskim zidom. Uz obrazloženje da je riječ o zvučnoj barijeri, zid je izgradilo preduzeće Putevi Srbije. Stanovnici, međutim, smatraju da je riječ o diskriminaciji romske manjine i sakrivanju naselja od pogleda prolaznika, javlja novinarka Al Jazeere Jelena Milutinović.

Dva metra visok, 25 centimetra širok i 120 metara dug zid. Neobična građevina nasred trotoara u Kruševcu sakrila je stanovnike romskog naselja od pogleda sa ulice. I ulicu od pogleda stanara.

“Nemam izlaz ni sa jedne, ni sa druge strane. Sa jedne strane imam 30 metara i sa druge 30… Ako dolazi hitna, ne može da mi nađe ulicu, ne može da vidi od table”, rekao je Milan, stanovnik romskog naselja.

“Ovo kao da smo u zatvoru, u logoru. Na šta ovo liči? Što nisu stavili i u centru ovako? Ovo je ružno što se radi. Kako da dođe sanitet?”, upitala je Marina iz romskog naselja.

‘Sakrivanje Roma’

“Šta je ovo? Ovo ni na groblje, daleko bilo, nema”, kazala je stanovnica Kruševca Jelica.

Predstavnici gradske vlasti tvrde da nemaju nikakve veze s postavljanjem barijere i da je u pitanju zvučni zid, koji preduzeće Putevi Srbije postavlja u okviru uređenja tog dijela saobraćajnice. Iz Puteva Srbije to u ranijim izjavama medijima i potvrđuju, uz komentar da je elaborat za izgradnju zida platila lokalna samouprava. I jedni i drugi nisu željeli pred kamere.

“Mnogi građani Kruševca uvereni su da je pravi razlog podizanja zida, zapravo, preko puta. Na obližnjoj poljani planirana je izgradnja novog naselja, stambenih objekata i tržnih centara. Veruju da je zid tu kako bi se romsko naselje sakrilo od pogleda investitora i budućih stanovnika naselja”, javlja reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović.

Odluku o pregrađivanju većina Kruševljana s kojima je novinarka Al Jazeere razgovarala pozdravlja.

“Pa znaš šta, svi su oduševljeni sa ovim da ih odvoje. Ja mislim da se više njih baš zbog ovoga izgleda raduju, što je ovo odvojeno”, kazala je Mirjana, stanovnica Kruševca.

I mještani i stanari naselja uvjereni su da zaštita od buke nije razlog ograđivanja. Prve grafite koji izražavaju tu sumnju nadležni već prefarbavaju.

‘Getoizacija nacionalne manjine’

“Od buke? A, ljudi moji, da li verujete vi, pa je li buka ide pod zemlju, ili u vis? Pa to i lud zna, samo oni ne znaju šta lažu”, rekao je jedan stanovnik romskog naselja.

Sumnju izaziva i to što je to jedini zvučni zid u gradu. Zbog svega toga, Odbor za ljudska i manjinska prava Skupštine Srbije zatražit će detaljne izvještaje od nadležnih.

“Ja hoću da verujem da će državne institucije, pre svega Putevi [Srbije] i Ministarstvo građevine, dati pravu informaciju i konkretnu preciznu i tačnu, kako ne bismo upadali u zamku da pričamo o tome kako neko u 21. veku u Srbiji pokušava da vrši getoizaciju najugroženije nacionalne manjine u Srbiji”, izjavio je Meho Omerović, predsjednik Odbora za ljudska i manjinska prava.

Šta god da je razlog, nakon podizanja zida, mnogi mještani sada moraju pješačiti do najbližeg izlaza, prolaza kroz zvučni zid, koji niko od stanara nikada nije zvanično tražio.

Izvor: Al Jazeera