Romi, najdiskriminiranija grupa u Srbiji

Blizu 150.000 Roma živi u Srbiji i tvrde kako su najviše diskriminirana društvena grupa u toj državi. Pomaka u njihovim životima ima, navodi Vlada iz Beograda, dok je na težak položaj ukazala i Evropska unija. Na Svjetski dan Roma novinar Al Jazeere Đorđe Kostić je istraživao kako žive u Srbiji.

Na stotinjak metara od modernog Novog Beograda, u barakama živi 50 romskih porodica. Do jeseni će biti iseljeni, jer stanuju na mjestu gdje se grade putevi. U naselju živi Daliborka Nikolić. Dugo traži posao, školu nije završila, a država je pomaže sa 50 eura mjesečno. S tim novcem ne može mnogo.

“Ideš da tražiš posao, kažu – nema posla. Pitaju te da li si završio školu. Prema tome, oni sve to ti traže, te dokumentacije da si završio osnovnu školu da bi mogao da se zaposliš, ali to je jako teško”, kaže ona.

Brojni zakoni

Obrazovanje Roma jedan je od njihovih najvećih problema, podaci su zaštitnika građana. Tako 82 posto djece romske nacionalnosti ne ide u školu, a 26 posto njih koji idu u školu primijetili su da imaju različit tretman od druge djece.

Besnik Ahmeti i Nazif Ramadani su u osnovnoj školi. Kažu da nemaju većih problema, iako mnogo više rade nego što uče. Govore kako su dobri đaci, “sve petice i jedinice”, idu redovno, ali stignu i raditi.

Iako su doneseni brojni zakoni koji bi trebali poboljšati položaj Roma, u Kancelariji za ljudska i manjinska prava kažu da se ona ne provode.

“U oblasti obrazovanja kažu da su postigli dobre rezultate, a ti rezultati glase ovako: oko 80 procenata Roma je nepismeno, između 21 i 30 posto Roma je funkcionalno pismeno, znači – zna da se potpiše. Pet posto Roma je zaposleno. Je li to dobar rezultat?”, pita Dragoljub Acković iz te kancelarije.

Higijena i zdravlje Roma također su na niskom nivou, javlja Kostić, koji je posjetio jedno romsko naselje, kojih u Srbiji ima stotine. U mnogima nema vode i struje, a ni kanalizacije.

“Najveći broj Roma u Srbiji bavi se sakupljanjem sekundarnih sirovina, i to na improvizovanim biciklima. I upravo zbog toga mnogi dolaze da žive i rade u Beogradu, jer takvih sirovina ima najviše”, navodi Kostić.

Strategija Vlade

U Srbiji se provodi strategija za unapređenje položaja Roma. Zamjenik zaštitnika građana Srbije Goran Bašić misli da ona ide u krivom smjeru.

“Kada smo pitali Rome o tome da li znaju da postoji strategija za integraciju, većina njih je rekla da ne zna. Da li su osetili poboljšanje u poslednjih pet godina života, koliko se strategija sprovodi – rekli su da nisu. To su već bili signali da nešto nije u redu sa tim programom”, ističe.

U Vladi Srbije, ipak, tvrde da su postigli dobre rezultate, ali Romi ukazuju na to da do njih Vladini, ali i projekti nevladinih organizacija, rijetko dolaze.

Izvor: Al Jazeera