Romi na udaru britanske politike

Britanska Vlada razmatra prijedlog za protjerivanje migranata koji ne uspijevaju naći posao, čak i ako su državljani neke od članica Evropske unije. Ako prijedlog bude usvojen, najviše bi mogla biti pogođena romska zajednica u Velikoj Britaniji.

Ovakve priče nećete vidjeti u britanskim medijima: neki Romi pokušavaju organizirati svoj život u novoj zemlji i spremni su raditi. Radnici tvornice piletine izvan Derbyja dolaze na posao. Među njima gotovo nema bijelaca, jer je malo Engleza koji žele raditi ovakve poslove.

Jan Polyak je radio u tvornici piletine, postrojenju za točenje piva i na drugim poslovima za koje se plaća minimalac. Smatra da bez Roma takva mjesta ne bi mogla funkcionirati.

“Tvornice piletine spremne su nas zapošljavati. Englezi to možda znaju. Ovo nije loš posao i jedan je od rijetkih na kojima nas plaćaju”, kaže on.

Ipak, ako čitate novine pomislit ćete da romski imigranti ne žele ni mrdnuti prstom.

Bijeg od marginalizacije

Derby je jedan od gradova srednje i sjeverne Engleske s hiljadama Roma koji su željeli pobjeći od marginalizacije u istočnoj Evropi, ali čim se nastane u nekom području počnu ih optuživati da ga zagađuju.

“Čini se da su evropski narod, ali možda su i iz Azije, ne znam… Od kada su došli u Veliku Britaniju imamo gomile smeća na ulici. Ranije je ulica bila čista”, kaže stanovnik Derbyja David Speirs.

Mnogi Romi će vam reći da su stvari ovdje bolje nego u istočnoj Evropi, no sve više britanskih političara smatra da se tamo trebaju vratiti, javlja Al Jazeerin novinar Laurence Lee, koji se javio iz Derbyja.

“Procjenjuje se da romska manjina u Velikoj Britaniji ima 200.000 ljudi. Taj broj će se vjerovatno povećavati. Djeca ovdje idu u školu i rađaju se. Čak i kad bi Velika Britanija izašla iz EU-a ne mogu se svi ti ljudi jednostavno protjerati. S druge strane, ne postoji ništa slično strategiji Vlade za integraciju Roma u društvo”, ističe on.

Problemi s komunikacijama

Umjesto toga, imaju lokalni centar i savjetnike koji bi im trebali pomagati da se uklope. Smješten je u iznajmljenoj sali i ima četvero zaposlenika, koji brinu o potrebamagotovo 4.000 Roma u Derbyju. Frustrirani su jer smatraju da je sistem tako osmišljen da se ne mogu integrirati i uspjeti u životu.

“Ponekad sam veoma frustriran kad im govorim šta da rade i shvatim da nas niko ne sluša. Romi u Derbyju imaju samo jednog predstavnika, a to sam ja. Govorim u ime cijele zajednice”, kaže Michael Daduc iz lokalnog centra za pomoć Romima.

Na pitanje na koga misli kada kaže da ga niko ne sluša, odgovara: “Mislim na lokalne vlasti. Vlada nas ne sluša.”

Romi u potpunosti imaju pravo živjeti u Engleskoj, ali prema novom prijedlogu mogli bi imati samo šest mjeseci da pronađu posao prije nego što ih deportiraju. Ako se to desi tvornice piletine bit će prisiljene razmatrati zapošljavanje engleskih radnika.

Izvor: Al Jazeera