Romi i svećenici igrali utakmicu tolerancije

Svjetski je dan Roma. Slavi se od 1971. godine, kada je u Londonu održan prvi Svjetski kongres Roma, na kojem su dobili svoju zastavu, himnu i zvanični jezik.

U Hrvatskoj je obilježen svečanom sjednicom u Saboru, kojoj je prisustvovao državni vrh. Dan je obilježen i druženjem na nogometnom terenu.

Crveni karton rasizmu i nasilju na sportskim terenima – glavna je poruka sa revijalne malonogometne utakmice romske i svećeničke reprezentacije povodom Svjetskog dana Roma. Njihova saradnja traje već desetak godina.

“Ono što je puno važnije od utakmica je život u svakodnevnici, prihvaćanje romske manjine rad na obrazovanju, edukaciji i uključivanju u društvo. To je ono što mi svi možemo puno više učiniti”, kaže Domagoj Matošević, svećenik u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Prije utakmice poruke tolerancije, a fair play i u igri. Svećenici su na kraju priznali poraz od znatno mlađe romske reprezentacije, izgubili su sa 0:4. Krajnji rezultat ne iznenađuje, jer neki od ovih mladića imaju i profesionalne ambicije.

“Bio sam u Lokomotivi godinu dana, a sada bih trebao ići u Salzburg”, kaže Omer Seferović, kapiten Romske nogometne reprezentacije, koji se nada uspješnoj karijeri.

Obrazovanjem protiv predrasuda

Počasni gost proslave bio je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker. Šef HNS-a i član Izvršnog odbora Evropske nogometne asocijacije od danas je i službeno pridruženi član romske zajednice. Osim simbolične, dogovorena je i konkretna saradnja.

“Uvijek će HNS pomoći koliko može. Napravili smo jedan lijepi ugovor da napravimo ono što u drugim zemljama nema – teren i kampove u manjim sredinama”, rekao je Šuker.

U Hrvatskoj, prema posljednjem popisu stanovništva, živi gotovo 17.000 Roma. Osim kroz sport, žele se integrirati u društvo i na drugim životnim područjima. 

“Želimo rušiti predrasude, ne samo nogometom, nego i obrazovanjem, ali i s našom kulturom koju imamo, hvala Bogu, preko 1.000 godina”, kaže Toti Dedić iz Svjetske organizacije Roma.

Na području Hrvatske Romi žive skoro 700 godina. U posljednje tri i po godine, kažu predstavnici Roma, u njihovom se položaju u društvu bilježe pomaci na bolje. Ipak, i dalje ih se često gleda kao na građane drugog reda. 

Izvor: Al Jazeera