Romi, ekonomija i sigurnost u fokusu Balkanskog samita

Samit se održava u Poznanu zato što Berlinskom procesu trenutno predsjedava Poljska (EPA)

Forumom stručnjaka (Think-tank forum), u srijedu u poljskom Poznanu počinje Summit Zapadnog Balkana, u okviru Berlinskog procesa, šesti po redu.

U fokusu sastanaka bit će regionalna suradnja, povezivanje, mobilnost, integracija Roma, načini prevazilaženja postojećih izazova i rast gospodarstava u regiji, najavljuje Beta.

Središnji događaj bit će sastanak šefova država ili vlada, najavljen za petak, dok će dan ranije biti održani sastanci ministara gospodarstava, unutarnjih i vanjskih poslova sudionica Summita.

U okviru Summita, Vijeće za regionalnu suradnju – RCC organizirat će u četvrtak panel pod nazivom “Povećavanje napora u pravcu transformacije regije radi napretka na putu europskih integracija”.

Predstavljanje ‘Balkanskog barometra’

Tom će prilikom biti objavljeni i rezultati posljednjeg izdanja istraživanja javnog mnijenja i mišljenja poduzetnika, pod nazivom “Balkanski barometar za 2019. godinu”, koje radi RCC.

Najavljen je i panel pod nazivom “Deklaracija partnera Zapadnog Balkana o Romima i proširenju EU: S riječi na djela”, u okviru projekta RCC-a koji se odnosi na integraciju Roma.

Na panelu će biti predstavljena Deklaracija partnera Zapadnog Balkana o integraciji Roma u okviru procesa proširenja EU-a, kojom će se vlade obvezati na nastavak i povećanje napora za punu jednakost i integraciju Roma u društvima u kojima žive.

U četvrtak će biti održan i Poslovni forum, čiji je cilj povezivanje poduzetnika i produbljivanje znanja, te Forum civilnog društva, usmjeren na razmjenu iskustava i suradnju nevladinih organizacija.

Inicijativu dala Angela Merkel

Summit se održava u Poznanu zato što Berlinskom procesu trenutno predsjedava Poljska koja je, kao prioritete predsjedavanja, izdvojila gospodarstvo, povezivanje, civilno društvo i sigurnost.

Uz zapadnobalkansku šestoricu – Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija, na Summitu sudjeluju i partneri iz EU – Njemačka, Francuska, Italija, Austrija, Slovenija, Hrvatska, Grčka, Bugarska, Velika Britanija i domaćin Poljska.

Berlinski proces je diplomatska inicijativa njemačke kancelarke Angele Merkel, pokrenuta 2014. godine s ciljem da se podrži mirna, stabilna i demokratska budućnost Zapadnog Balkana, da se unaprijede regionalna suradnja i eurointegracije regije.

U okviru Berlinskog procesa do sada je održano pet summita: u Berlinu (2014. godine), Beču (2015), Parizu (2016), Trstu (2017) i Londonu (2018).

Izvor: Agencije