Romeru posthumno zvijezda na Stazi slavnih

Na Bulevaru Hollywood su se, među brojnim uzvanicima, okupili glumci maskirani u zombije, odajući Romeru počast (AP)

Tri mjeseca nakon smrti Georgea Romera Holivudska trgovačka komora iskazala je počast cijenjenom američkom režiseru horor-filmova, uklesavši njegovu zvijezdu na Stazi slavnih, pločniku duž Hollywood Boulevarda i Ulice Vine.

S obzirom na to da je Romero režiser kultnih klasika horora Noć živih mrtvaca iz 1968. i Zombie iz 1978. godine, na Hollywood Boulevardu među brojnim uzvanicima okupili su se glumci maskirani u zombije, odajući mu počast.

Britanski režiserj Edgar Wright rekao je da je veliki ljubitelj Romerovih filmova te mu je zahvalio na klasicima horor-žanra, istakavši da je bio #totalno opsjednut” velikim režiserom i prije nego što je pogledao sve njegove filmove.

“Ne znam bih li sada bio u Hollywoodu da nije bilo Georgea. Mnogi među nama duguju mu veliku zahvalnost za nadahnuće koje nam je pružio, a ja sam jedan od mnogih”, kazao je.

Borba s rakom pluća

Romero je umro u snu, nakon borbe s rakom pluća, 16. jula u 77. godini. Rođen je u Bronxu, otac mu je bio Kubanac, a majka Litvanka. Završio je Univerzitet  Carnegie Mellon u Pittsburghu, a potom započeo karijeru snimajući reklame.

Nakon Noći živih mrtvaca režirao je filmove There’s Always Vanilla, Season of the Witch i The Crazies, iako nijedan nije imao toliko veliki utjecaj na nove genreacije kao njegov prvi film.

Četvrti film o zombijima, Land of the Dead, snimio je u Torontu 2015, a u njemu glume Simon Baker, Dennis Hopper, Asia Argento i John Leguizamo.

Staza slavnih proglašena je kulturno-historijskim spomenikom Los Angelesa 1978. godine. Procjenjuje se da pločnikom, na kojem je više od 2600 zvijezda, godišnje prošeta približno 10 miliona posjetilaca.

Izvor: Agencije