Rohinje osuđuju ‘laži’ Suu Kyi o genocidu pred sudom u Hagu

Gambija, mala zapadnoafrička zemlja, pokrenula je slučaj protiv Mijanmara pred najvišim sudom Ujedinjenih naroda (Reuters)

Izbjeglice Rohinje optužile su mijanmarsku liderku Aung San Suu Kyi da laže pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), u svjedočenju u kojem je negirala da su oružane snage njene zemlje krive za genocid poči njen nad ovom muslimanskom manjinskom grupom.

“Svijet će suditi njihovoj tvrdnji o nepostaju genocida, za koji postoje dokaze”, rekao je Mohammed Mohibullah, predsjednik Društva Rohinja za mir i ljudska prava, prenosi AP.

“Lopov nikada ne priznaje da je lopov, ali pravda može biti isporučena kroz dokaze. Svijet je dobio dokaze od nas”, rekao je on u izbjegličkom kampu u Bangladešu.

“Čak i ako Suu Kyi laže, neće biti pošteđena. Ona će se sigurno suočiti s pravdom. Svijet bi trebao nešto poduzeti protiv nje”, dodao je.

Suu Kyi, koja je provela nekoliko godina u kućnom pritvoru tokom vojne diktature, sada je civilna liderka u Mijanmaru.

Diskriminiranje Rohinja desetljećima

Na sudu je rekla da je egzodus stotina hiljada Rohinja u susjedni Bangladeš 2017. godine “nesretan rezultat sukoba s naoružanim borcima”.

Negirala je da je vojska ubijala civile, silovala žene i palila kuće.

Međutim, mnogi opisuju akciju vojske kao namjernu kampanju etničkog čišćenja i genocida, pred kojom je pobjeglo više od 700.000 Rohinja.

“Slika Aung San Suu Kyi o unutrašnjem vojnom sukobu bez genocidnih namjera poritv Rohinja je u potpunosti lažna”, rekla je za Al Jazeeru Akila Radhakrishan, predsjednica Centra za globalnu pravdu u New Yorku.

“Mnogobrojne nezavisne agencije i stručnjaci, kao i same Rohinje, zabilježili su masovna ubistva, raširena silovanja i uništavanje zemljišta i vlasništva, što je s namjerom učinjeno nevinim civilima. Vlada diskriminira Rohinje desetljećima. Ovo je genocid, i to je tačno ono što Konvencija o genocidu treba spriječiti.”

Nur Kamal, izbjeglica u Bangladešu, također odbija svjedočenje Suu Kyi.

‘Bila je dio zločina protiv nas’

“Vojska je odvojila ljude i ubila ih tako što ih je zapalila – zar to nije genocid? Da li će i to biti opravdano ako Suu Ky tako kaže?”, kazao je Kamal za AP.

Nurul Alam, također izbjeglica, rekao je za Al Jazeeru da odluka Suu Kyi da se pojavi na sudu može samo njoj donijeti korist, ne izbjeglicama.

“Ona je bila dio zločina protiv nas. Otišla je tamo da laže i dobije javnu podršku za izbore u Mijanmaru 2020. godine”, kazao je.

Mijanmarska čelnica rekla je da je slučaj koji se vodi protiv njene zemlje pred ICJ-om “necjelovit i zavaravajući” na početku svog obraćanja sudu u srijedu, vezano uz optužbe za genocid protiv Rohinja.

Gambija, mala zapadnoafrička zemlja, pokrenula je slučaj protiv Mijanmara pred ICJ-em, najvišim sudom Ujedinjenih naroda, tvrdeći da je ta zemlja kršila Konvenciju o genocidu iz 1948. godine.

Za sada Gambija u svojoj tužbi traži od ICJ-a da odmah nametne “privremene mjere” kako bi Rohinje bile zaštićene od daljnjeg nasilja.

‘Moguća nesrazmjerna sila’

Takva odluka bila bi pravno obavezujuća.

Mijanmarska čelnica priznala je da je moguće da je vojska koristila nesrazmjernu silu, ali je rekla da je sukob “kompleksan i nije lako u njega proniknuti”.

Ipak, istakla je da će vojnicima biti suđeno ako se utvrdi da su počinili ratne zločine.

Problemi u državi Rakhine, domu Rohinja, “stari su stoljećima”, rekla je Suu Kyi, a Gambija, koja je sudu tužila Mijanmar, ocrtala je “necjelovitu i zavaravajuću sliku činjeničnog stanja u državi Rakhine u Mijanmaru”.

Izvor: Al Jazeera i agencije