Rohinje i dalje bježe u Bangladeš

Bangladeš i Mijanmar ranije ove sedmice saopćili su da su postigli dogovor o realizaciji povratka izbjeglica (AP)

Više od 100 muslimana Rohinja prešlo je od srijede iz Mijanmara u Bangladeš, tvrdeći da vojska i dalje hara u nemirnoj državi Rakhine, što dovodi u pitanje planove za repatrijaciju 655.000 izbjeglica, pripadnika te manjine u Mijanmaru.

Deseci ljudi još čekaju na prelazak preko rijeke Naf, koja se nalazi na granici, u trenutku kad se zvanična Dhaka priprema za početak repatrijacije iduće sedmice.

Repatrijacija bi trebala biti završena u roku dvije godine.

Iz UN-a ocjenjuju da su operacije mijanmarske vojske na sjeveru države Rakhine, pokrenute kao odgovor na napade na policiju i vojnike 25. augusta prošle godine, klasični primjer etničkog čišćenja.

Nemaju novca za prelazak

Bangladeš i Mijanmar ranije ove sedmice saopćili su da su postigli dogovor o realizaciji povratka izbjeglica i da će taj proces početi 23. januara.

Lokalni mediji navode da je jedan brod, s 53 osobe, prešao rijeku Naf rano u srijedu, dok je drugi brod došao iz Bengalskog zaljeva sa 60 osoba u četvrtak ujutro.

Navodi se da oni na mijanmarskoj strani ne mogu preći jer nemaju dovoljno novca da plate prijevoz čamcima, a to su potvrdile one izbjeglice koje su stigle.

Oni su, kako kažu, platili između 30.000 i 40.000 kjata, odnosno između 22 i 30 dolara za prelazak u Bangladeš.

Izvor: Agencije