Rohingye neće bili silom vraćane u Mijanmar

Humanitarne organizacije tvrde da plan povratka Rohingya krši međunarodne zakone (EPA)

Stotine hiljada pripadnika naroda Rohingya, koji su napustili Mijanmar zbog “silovanja, ubistava i paljevine”, neće biti silom vraćane u tu državu, izjavio je bangladeški komesar za pomoć i povratak Rohingya Abul Kalam.

“Niko neće biti silom vraćen u Mijanmar”, rekao je on za Al Jazeeru.

Bangladeš u četvrtak treba u Mijanmar poslati inicijalnu grupu od 2.260 Rohingya iz 485 porodica, u skladu s bilateralnim planom koji su u oktobru dogovorile vlade dvije zemlje.

No, tom planu protive se Agencija za izbjeglice Ujedinjenih naroda i humanitarne organizacije, koje tvrde da se Rohingye, muslimanska manjina u Mijanmaru, ne može prisiliti da se vrati kući, što dovodi do konfuzije oko toga da li će njihov povratak biti realiziran.

UN: U toku je genocid

“Oni su preživjeli zvjerstva i prirodno je da se plaše povratka natrag”, dodao je Kalam.

Upitan da li će se Rohingyama garantirati siguran i dostojanstven povratak, on je odgovorio: “Sve se provodi prema dogovoru između Bangladeša i Mijanmara. Nadam se da će zvaničnici Mijanmara održati riječ.”

Detalji o dogovoru o povratku, međutim, nikada nisu objavljeni u javnost.

Plan da se krene s povratkom uslijedio je nekoliko dana nakon što su predstavnici UN-a upozorili da je “u toku genocid” nad muslimanskom manjinom.

Marzuki Darusman iz Misije UN-a za prikupljanje informacija o Mijanmaru kaže da, osim masovnih ubistava, konflikt uključuje prevenciju rađanja i raseljavanje.

Ranije ove sedmice je visoka komesarka UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet pozvala Bangladeš da obustavi plan povratka, govoreći da on krši međunarodne zakone.

Još uvijek ‘nisu dobrodošle’

“Prisilno izbacivanje ili vraćanje izbjeglica i onih koji traže azil u matičnu zemlji predstavljao bi čist primjer kršenja principa koji zabranjuje povratak tamo gdje postoji rizik od progona, ili ozbiljna opasnost po život, fizički integritet i lične slobode”, rekla je ona.

Pripadnici Rohingya kažu da su prestravljeni od opcije povratka u Mijanmar, u kojem budisti čini većinu.

Imtiaz Ahmed, profesor na Univerzitetu u Dhaki, kaže da postoji zabrinutost da Rohingyje još uvijek “nisu dobrodošle” na mijanmarsko tlo.

“Vidio sam izvještaje koji potvrđuju da uslovi u Mijanmaru još nisu povoljni za povratak, što izaziva zabrinutost”, rekao je on.

Izvor: Al Jazeera