Rogozin novi zamjenik ruskog premijera

Rogozin s Putinom: Bivši ambasador u NATO-u od sada će raditi blisko s ruskim premijerom (EPA)

Ruski predsjednik Dmitri Medvedev imenovao je u petak dosadašnjeg ambasadora Rusije pri NATO-u Dmitrija Rogozina za zamjenika premijera zaduženog za vojnu industriju i s ovlaštenjem da “šiba po rukama korupcionaše” koji sputavaju njen razvoj.

“Želim sve obavijestiti sve da sam Vas odredio za potpredsjednika vlade, kako biste koordinirali aktivnosti za razvoj vojno-industrijskog kompleksa, odnosno koordinirali raspodjelu i realizaciju javnih ugovora za nabavku vojne opreme i bavili se svim problemima u vezi s tim ugovorima”, kazao je Medvedev.

“Obećavam da ću naporno raditi kako bismo obnovili odbrambenu industriju i da ću gvozdenom rukom spriječiti svaki pokušaj korupcije”, izjavio je Rogozin pošto ga je Medvedev obavijestio o imenovanju.

Za najbolje oružane snage

“Ogroman novac”, dodao je Medvedev, kako prenosi Itar Tass, na šta je Rogozin uzvratio obećanjem da će “svaka rublja i svaka kopejka stići do primaoca” i biti uložena u savremenu oružanu tehniku, kako bi ruske oružane snage bile među najboljima.

Rogozin je doktor filozofije, a završio je žurnalistiku i ekonomski fakultet 1986. godine na Lomonosovu kao prvi u historiji univerziteta kome je pošlo za rukom da stekne dvije diplome istovremeno u redovnom roku.

Rogozin se od 2008. godine nalazio na mjestu stalnog predstavnika Rusije pri NATO-u u Briselu, a ranije je obavljao i funkciju predsjednika Odbora za međunarodne poslove, kao i specijalnog izaslanika predsjednika za region Kalinjingrada.

Poslanik u Državnoj Dumi postao je 1997, a do 2006. godine bio je i lider političke partije Rodina (otadžbina).

Sredinom novembra ove godine postao je predsjednik Odbora za odbranu i odbrambenu tehnologiju.

Po obrazovanju, Rogozin je doktor filozofije, a završio je žurnalistiku i ekonomski fakultet 1986. godine na Lomonosovu kao prvi u historiji univerziteta kome je pošlo za rukom da stekne dvije diplome istovremeno u redovnom roku.

Rukometni reprezentativac

Rogozin je bio i junorski reprezentativac Sovjetskog saveza u rukometu, a kasnije agencijski dopisnik iz Latinske Amerike.

Govori francuski, engleski i španski jezik.

Na mjestu potpredsjednika vlade zamijenio je Sergeja Ivanova, koji je u četvrtak imenovan za šefa administracije u Kremlju.

Rogozin govori francuski, engleski i španski jezik.

Poznata ličnost u nacionalnoj odbrambenoj industriji bivšeg SSSR-a bio je i njegov otac Oleg, koji je obavljao dužnost zamjenika šefa službe oružanih snaga pri ministarstvu odbrane i penzioniran je u činu general-pukovnika.

Izvor: Agencije