Rodno mjesto Mussolinija neće finansirati put učenika u Auschwitz

Pokretači inicijative kažu kako je u 15 godina 37.000 učenika sudjelovalo u 'Vozu sjećanja' (EPA)

Predappio, gradić na sjeveru Italije koji je poznat kao rodno mjesto i posljednje počivalište fašističkog diktatora Benita Mussolinija, odbio je finansiranje školskog puta dvoje učenika u koncentracioni logor Auschwitz-Birkenau.

Ovu odluku donio je Roberto Canali, prvi gradonačelnik tog mjesta sa desnice od Drugog svjetskog rata, izabran u maju, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

On je za agenciju Ansa u petak kazao kako inicijativu odlaska smatra pristranom.

“Nismo protiv ‘Voza sjećanja’, no ti vozovi prolaze samo jednim dijelom, a mi ne planiramo sarađivati s onima koji zaborave sve ostalo”, kazao je taj kandidat, koji je na izborima pobijedio s nezavisnom listom koju su podržale desne stranke Liga, Forza Italia i Fratelli d'Italia.

Opozicija preuzela troškove

Predappio je odbio sufinancirati put vozom u Auschwitz za dva učenika lokalne srednje škole, u sklopu inicijative Voz sjećanja, koja se provodi u cijeloj Italiji.

Njihov put koštao bi 370 eura, a tu svotu odlučila je pokriti gradska opozicija lijevog centra.

Pokretači inicijative na svojoj internetskoj stranici pišu kako je u posljednjih petnaest godina više od 37.000 učenika sudjelovalo u Vozu sjećanja.

“Svi naši mladi moraju znati priču o onome što se dogodilo u nacističkim koncentracionim logorima poput Auschwitza, no Predappio će finansirati njihov put samo kada će vozovi posjećivati i gulage, jer će to značiti da je sjećanje ispravno i pokriva svih 360 stepeni”, rekao je Canali, prenosi Ansa.

On smatra kako učenici trebaju posjećivati i “druga mjesta opresije u 20. stoljeću, poput Berlinskog zida ili fojbi”, pa je poručio kako “pristrano poznavanje historije ne smije biti finansirano javnim novcem”.

Izvor: Agencije