Rodna kuća Adolfa Hitlera oduzeta vlasnici

Ideju o rušenju rodne kuće nacističkog vođe u Braunau na Innu podržala jevrejska zajednica u Austriji (EPA)

Vlada Austrije donijela je odluku o oduzimanju rodne kuće Adolfa Hitlera u mjestu Braunau na Innu od njene vlasnice.

Vlada je prihvatila prijedlog ministra unutrašnjih poslova Wolfganga Sobotke da se kuća oduzme vlasnici, s kojom nije bilo moguće postići dogovor o daljoj sudbini objekta.

Međutim, u Vladi ne postoji podrška ideji ministra Sobotke da se zgrada sruši.

Austrijski kancelar Christian Kern rekao je, nakon sjednice Vlade, da postoje praktični problemi za rušenje zgrade, jer je pod zaštitom države kao historijsko zdanje.

Kuća privlačila neonaciste

I vicekancelar Reinhold Mitterlehner naglasio je da zgradu nije moguće srušiti, zbog zaštite pod kojom se nalazi, i predlaže da se prenamijeni u objekat od “pedagoške vrijednosti”, kao što je muzej.

Sobotka ističe da je zgrada stavljena pod zaštitu države u vrijeme Trećeg Reicha i da ta odluka ne bi trebala važiti danas.

Ideju Sobotke o rušenju rodne kuće Hitlera u Braunau na Innu podržala je jevrejska zajednica u Austriji.

Tako je šef Dokumentacijskog arhiva austrijskog otpora Gerhard Baumgartner rekao da se mjesto na kojem se sada nalazi rodna kuća Hitlera potpuno depolitizira i na njemu, naprimjer, izgradi supermarket.

Kuća se nalazi nadomak glavnog trga, a u njoj je Hitler proveo tri godine.

Odluka o oduzimanju kuće donesena je kako bi se spriječilo da bude mjesto koje bi privlačilo neonaciste.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je od 1972. godine iznajmljivalo od vlasnika Hitlerovu kuću, plaćajući 4.800 eura mjesečno za 800 kvadratnih metara.

Plaćena 150.000 maraka

Vlasnica je odbijala više ponuda otkupa zgrade i sada će dobiti obeštećenje.

Porodica aktuelne vlasnice prodala je tu kuću 1938. godine.

Prema dokumentima nacističke partije, Hitlerov lični sekretar Martin Bormann kuću je kupio za tadašnjih 150.000 maraka (reichsmark), što je bila četvorostruka vrijednost objekta u to vrijeme.

Porodica sadašnje vlasnice je 1954. godine vratila kuću, plativši 150.000 šilinga, što je bio samo djelić svote koju je za zdanje platila nacistička stranka.

Izvor: Agencije