Roditelji iz Vrbanjaca: Umjesto djece, u učionice ušla politika

Piše: Vedrana Maglajlija

“Malo nam je gužva, jer ovih dana djeca iz Vrbanjaca polažu završne testove”, objašnjava nam nastavnica dok bijelom kredom ispisuje tekst na tabli, pored koje su zalijepljene slike Ive Andrića, Meše Selimovića i Alekse Šantića, a na panou flomasterima u različitim bojama predstavljena hrvatska narječja.

U učionicu polako ulaze djeca te sjedajući, bez puno buke, na školske klupe redaju olovke, pernice i sveske u koje su upisivali gradivo naučeno na instruktivnoj nastavi u proteklih nekoliko mjeseci.

Rano ujutro krenuli su autobusima iz Vrbanjaca pored Kotor Varoši, udaljenog 45 kilometara od Osnovne škole ”Prvi mart” u Jelahu gdje će upravo polagati bosanski jezik i književnost.

To je jedan od predmeta iz nacionalne grupe njih, koje roditelji povratnici više od dvije godine traže u njihovoj školi, ”Sveti Sava” u Kotor Varoši u bh. entitetu Republika Srpska, zbog čega je više od 80 bošnjačke djece prestalo ići na redovnu nastavu.

Prema međuentitetskom sporazumu iz 2002, učenicima bošnjačke nacionalnosti, kojih je u školi bilo više od 50 posto, trebalo se omogućiti uvođenje bosanskog jezika, historije, geografije, vjeronauke…

“Evo, sada polažemo još jedan razred pa ću biti deveti sljedeće godine. Najdraži predmet mi je bosanski jezik, ali još ne znam u koju bih srednju školu išla”, govori nam učenica koja je po skraćenom nastavnom planu i programu na instruktivnoj nastavi u januaru završila sedmi razred, a ovaj mjesec će i osmi.

Hava Varošić: Nećemo odustati dok naša djeca ne dobiju nacionalnu grupu predmeta

Ona i Smajlović, zajedno sa ostalim roditeljima, svoja prava već odavno traže i na sudovima. Podnijeli su tužbe protiv škole i Ministarstva prosvjete RS, međutim, sud u Kotor Varoši rekao je da tužba bila neblagovremena.

“U toj njihovoj presudi čak stoji da je postojala i postoji diskriminacija naše djece, ali da smo mi trebali podnijeti tu tužbu kada su se Bošnjaci počeli vraćati i upisivati svoju djecu u školu, kada je potpisan međuentitetski sporazum 2002”, objašnjavaju.

Ipak, uložili su žalbu na presudu i sud u Banjoj Luci vratio je sve na Kotor Varoš da ponovi postupak. Sud u toj opštini opet donosi istu odluku, zbog čega su se žalili i Ustavnom sudu.

Porodice otišle iz Vrbanjaca

Iako ovo dvoje roditelja ne odustaju od borbe, u školu ”Sveti Sava” već se, kažu, vratilo pedesetak bošnjačka djece, a nekoliko porodica je otišlo živjeti u Njemačku, Austriju i Sloveniju kako bi se djeca mogla tamo školovati.

Za ostale, koji čekaju da politika odredi ostatak njihovog školovanja, uvijek će biti mjesta u školi “1. mart” u Jelahu, kaže direktor.

“U našu školu ide 800 učenika, za troje srpske djece uvedena je vjeronauka, za 15 učenika hrvatske nacionalnosti imamo vjeronauku, hrvatski jezik, povijest i zemljopis. To je ustavno pravo djece i roditelja. Da se radi o hrvatskoj ili srpskoj djeci isto bih se ponašao, jer su za mene sva djeca ista, ali za politiku to nije tako”, kaže Garić dok pokazuje zahvalnicu roditelja iz Vrbanjaca.

Nastavnica bosanskog jezika Zinaida Čirkić, koja je držala instruktivnu nastavu djeci ovih dana, pratit će njihovo polaganje ispita.

“Super su djeca, malo je bilo teže da se uklope pošto godinu dana nisu pohađali nastavu, ali su jaki i našli su načina da usvoje ogromno gradivo”, govori nam dok učenici iz Vrbanjaca pripremaju olovke i papire za još jedan test.

Nakon toga čeka ih ljetni raspust, ali za njihove roditelje, kažu, neće biti odmora.

Izvor: Al Jazeera