Oglasi

Roditelji iz Vrbanjaca: Umjesto djece, u učionice ušla politika

Bošnjačka djeca iz Vrbanjaca izašla na ispite nakon završene instruktivne nastave koju su inspektori iz RS-a nedavno i zabranili.

Piše: Vedrana Maglajlija

“Malo nam je gužva, jer ovih dana djeca iz Vrbanjaca polažu završne testove”, objašnjava nam nastavnica dok bijelom kredom ispisuje tekst na tabli, pored koje su zalijepljene slike Ive Andrića, Meše Selimovića i Alekse Šantića, a na panou flomasterima u različitim bojama predstavljena hrvatska narječja.

U učionicu polako ulaze djeca te sjedajući, bez puno buke, na školske klupe redaju olovke, pernice i sveske u koje su upisivali gradivo naučeno na instruktivnoj nastavi u proteklih nekoliko mjeseci.

Rano ujutro krenuli su autobusima iz Vrbanjaca pored Kotor Varoši, udaljenog 45 kilometara od Osnovne škole ''Prvi mart'' u Jelahu gdje će upravo polagati bosanski jezik i književnost.

To je jedan od predmeta iz nacionalne grupe njih, koje roditelji povratnici više od dvije godine traže u njihovoj školi, ''Sveti Sava'' u Kotor Varoši u bh. entitetu Republika Srpska, zbog čega je više od 80 bošnjačke djece prestalo ići na redovnu nastavu.

Prema međuentitetskom sporazumu iz 2002, učenicima bošnjačke nacionalnosti, kojih je u školi bilo više od 50 posto, trebalo se omogućiti uvođenje bosanskog jezika, historije, geografije, vjeronauke...

“Evo, sada polažemo još jedan razred pa ću biti deveti sljedeće godine. Najdraži predmet mi je bosanski jezik, ali još ne znam u koju bih srednju školu išla”, govori nam učenica koja je po skraćenom nastavnom planu i programu na instruktivnoj nastavi u januaru završila sedmi razred, a ovaj mjesec će i osmi.


Djeca iz Vrbanjaca išla su na nastavu po skraćenom nastavnom programu kako bi u jednoj godini završili dva razreda

Međutim, njeno dalje školovanje nakon toga je upitno, kao i za desetke druge bošnjačke djece, jer je prosvjetna inspekcija RS-a prije desetak dana zabranila izvođenje instruktivne nastave u Medžlisu Islamske zajednice u Kotor Varoši.

“To je instruktivna nastava koju je organizovala škola '1. mart' iz Jelaha po nastavnom programu Zeničko-dobojskog kantona, nakon što se nisu ispunili zahtjevi roditelja za uvođenjem nacionalne grupe predmeta u školi 'Sveti Sava'. To nije naše istureno odjeljenje ili područna škola pa da se zabrani rad. Instruktivna nastava se može održati i kući. Međutim, to je politička odluka, inspektori su došli po nalogu opštine Kotor Varoš i rekli da nemamo odobrenje Ministarstva prosvjete RS-a. Ipak, bitno je da smo mi djeci spasili dvije školske godine”, govori nam Esad Garić, direktor škole ''1. mart''.

Djeca moraju znati i ćirilicu i latinicu

Dok djeca polažu testove, njihovi roditelji nestrpljivo ih očekuju u svojim domovima u Vrbanjcima.

Najavljuju da će nastaviti borbu protiv diskriminacije njihove djece koja su izgubila pravo na obrazovanje na bosanskom jeziku, a dio nezaposlenih roditelja i dječije doplatke.

Osim toga, oni su dobili i novčanu kaznu zato što tri mjeseca nisu slali djecu u školu ''Sveti Sava'', nakon čega je odlučeno da će izgubiti školsku godinu.

“Evo, upravo sam sad sa suda. Rekli su mi da moram platiti 250 maraka kazne. Ukinuli su mi i dječiji doplatak od 140 maraka mjesečno i tri godine ga ne dobijam. To je opet diskriminacija na mojoj djeci”, kaže Nedžad Smajlović, roditelj djece koja su išla u školu ''Sveti Sava''.

Razgovaramo s njim ispred njegove kuće u Vrbanjcima, dok čeka sina i dvije kćerke da se vrate iz Jelaha. Objašnjava da će sljedeće godine još jedna njegova djevojčica krenuti u prvi razred.


Nedžad Smajlović: Želim da moja djeca čitaju i Ćopića i Selimovića i Andrića

“U školu 'Sveti Sava' ako uvedu nacionalnu grupu predmeta, a ako se to ne desi, ići će na instruktivnu nastavu. Jeste da su je sada zabranili, ali vjerujem da će se naći neko rješenje do početka sljedeće školske godine, imamo obećanje novog ministra prosvjete RS-a, Daneta Maleševića.”

Dodaje kako ne može da shvati zabranu instruktivne nastave koju predaje 15 nastavnika u prostorijama u kojima su osigurane školske klupe, knjige, kompjuteri, kopir-aparati, grijanje…

“Nemam ništa protiv ćirilice i bez daljnjega moja djeca moraju znati i ćirilicu i latinicu. Ali u školi u Kotor Varoši sve je bila ćirilica i sve su pisci srpske nacionalnosti. Naravno, nemam ništa protiv Branka Ćopića, on je za mene pisac koji je opisao život nas seljaka.”

Politika je ušla u učionice

“Međutim, u našim učionicama u Medžlisu je i Branko Ćopić i Meša Selimović i Ivo Andrić. Tamo im predaje učiteljica Suzana. Dakle, mi nemamo takve predrasude, gledamo samo je li nastavnik dobar ili loš i kako se odnosi prema djeci. I mi želimo da se naša djeca vrate u školu 'Sveti Sava' i da se svi druže. Međutim, bojim se da je politika ušla u učionice”, kaže Smajlović, dok nam se pridružuje majka još dvoje djece koja su išla na instruktivnu nastavu.

Hava Varošić ujutro je ispratila u Jelah svoje sinove koji idu u drugi i peti razred. Prošlog mjeseca je, kaže, i ona platila kaznu od 250 maraka zato što nisu išli u školu tri mjeseca.

“Evo, tačno je dvije godine od kako djeca nisu u školi 'Sveti Sava'. Sve je to suludo. U 20 škola u RS-u je uvedena nacionalna grupa predmeta prema međuentitetskom sporazumu, a nama još ne daju. Ali, mi nećemo stati dok ne dobijemo svoje”, kaže Varošić.


Hava Varošić: Nećemo odustati dok naša djeca ne dobiju nacionalnu grupu predmeta

Ona i Smajlović, zajedno sa ostalim roditeljima, svoja prava već odavno traže i na sudovima. Podnijeli su tužbe protiv škole i Ministarstva prosvjete RS, međutim, sud u Kotor Varoši rekao je da tužba bila neblagovremena.

“U toj njihovoj presudi čak stoji da je postojala i postoji diskriminacija naše djece, ali da smo mi trebali podnijeti tu tužbu kada su se Bošnjaci počeli vraćati i upisivati svoju djecu u školu, kada je potpisan međuentitetski sporazum 2002”, objašnjavaju.

Ipak, uložili su žalbu na presudu i sud u Banjoj Luci vratio je sve na Kotor Varoš da ponovi postupak. Sud u toj opštini opet donosi istu odluku, zbog čega su se žalili i Ustavnom sudu.

Porodice otišle iz Vrbanjaca

Iako ovo dvoje roditelja ne odustaju od borbe, u školu ''Sveti Sava'' već se, kažu, vratilo pedesetak bošnjačka djece, a nekoliko porodica je otišlo živjeti u Njemačku, Austriju i Sloveniju kako bi se djeca mogla tamo školovati.

Za ostale, koji čekaju da politika odredi ostatak njihovog školovanja, uvijek će biti mjesta u školi “1. mart” u Jelahu, kaže direktor.

“U našu školu ide 800 učenika, za troje srpske djece uvedena je vjeronauka, za 15 učenika hrvatske nacionalnosti imamo vjeronauku, hrvatski jezik, povijest i zemljopis. To je ustavno pravo djece i roditelja. Da se radi o hrvatskoj ili srpskoj djeci isto bih se ponašao, jer su za mene sva djeca ista, ali za politiku to nije tako”, kaže Garić dok pokazuje zahvalnicu roditelja iz Vrbanjaca.

Nastavnica bosanskog jezika Zinaida Čirkić, koja je držala instruktivnu nastavu djeci ovih dana, pratit će njihovo polaganje ispita.

“Super su djeca, malo je bilo teže da se uklope pošto godinu dana nisu pohađali nastavu, ali su jaki i našli su načina da usvoje ogromno gradivo”, govori nam dok učenici iz Vrbanjaca pripremaju olovke i papire za još jedan test.

Nakon toga čeka ih ljetni raspust, ali za njihove roditelje, kažu, neće biti odmora.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.