Roditelji iz Kotorskog: Ako ‘bošnjački jezik’ ostane, naša djece odlaze

Bošnjačka djeca u područnoj školi u Kotorskom od šestog razreda uče bosanski jezik, jer se vode kao nacionalna manjina (Al Jazeera)

Piše: Vedrana Maglajlija

Djecu ćemo ispisati iz sadašnje škole i poslati u škole u [entitetu] Federacija Bosne i Hercegovine ako se problem s jezikom ne riješi, uglas kažu roditelji iz Kotorskog kod Doboja, pokazujući iskopirana svjedočanstva svoje djece u kojima više ne piše bosanski, već “bošnjački jezik”, o čemu, kako tvrde, nisu bili ni obaviješteni.

Originalna svjedočanstva odbili su primiti u osnovnoj područnoj školi “Milan Rakić”, koju pohađa blizu 150 đaka, od toga oko 120 bošnjačke nacionalnosti, koji su “zavedeni” kao nacionalna manjina. Upravo zbog toga, oni tek od šestog razreda počinju pohađati predmet bosanski jezik, kako i piše u dnevniku, na dva časa sedmično, kojeg uče iz udžbenika ovog jezika.

Ipak, na kraju školske godine dobili su zaključnu ocjenu iz “bošnjačkog jezika”, ne iz bosanskog, kako je bilo na polugodištu, iako se institucije iz bh. entiteta Republika Srpska pozivaju na nastavni plan i program za 2014. i 2015. godinu, koji se primjenjuje u cijelom entitetu.

Područnu školu u Kotorskom pohađa blizu 120 bošnjačke djece

“To je njihov problem, nema škola s tim ništa, mi poštujemo samo instrukcije Ministarstva. Za dalje ja ne znam, niti me interesuje”, kratko odgovara.

Objašnjavajući mu kako su roditelji rekli i da su nezadovoljni obrazovanjem i uvjetima u područnoj školi, Lukić kaže da “mogu pričati šta hoće”.

“Sve što ima centralna škola, imaju i oni, neka se obrate Ministarstvu ako nisu zadovoljni”, završava razgovor.

Roditelji iz Kotorskog ipak smatraju da je ovaj problem vještački izazvan. Međutim, kažu da neće više dopustiti da njihova djeca trpe zbog toga.

“Djeca su naša bolna tačka. Kao svaki roditelji, mi ne želimo da ona budu neobrazovana, nego da žive kvalitetan život, dostojan čovjeka, kakav svi zaslužujemo u ovoj zemlji.”

Izvor: Al Jazeera