Roditelji čekaju da zagrle sinove nakon spašavanja iz pećine

Ronioci, koji su učestvovali u operaciji spašavanja, prekinuli su svoju šutnju o tome kako je tim uspio izvući dječake i njihovog trenera iz pećine gdje su bili više od dvije sedmice (AP)

Roditelji još čekaju da budu sa svojim sinovima dva dana nakon što su posljednji članovi mladog nogometnog tima izvučeni iz pećine na sjeveru Tajlanda, a istovremeno se pojavljuju detalji spasilačke operacije koja je bila veoma riskantna.

Snimci objavljeni u srijedu pokazuju dječake sa medicinskim maskama, kako sjede na bolničkim krevetima i dižu dva prsta kao znak pobjede dok ih gledaju članovi porodica kroz prozor.

Doktori su stavili 12 dječaka, starih od 11 do 16 godina, i njihovog 25-godišnjeg nogometnog trenera u karantinu dok ih testiraju na prijenosne bolesti koje su mogli dobiti u pećini Tham Luang.

Nogometni tim „Divlji veprovi“ bio je zarobljen od 23. juna nakon što je poplava, uslijed teških padavina, blokirala ulaz. Spas su našli na jednoj uzvisini četiri kilometra unutar pećine i pronađeni su devet dana nakon nestanka.

U nedjelju je pokrenuta velika operacija spašavanja, a ronioci su dječake izvlačili u grupama od po četiri ili pet u toku tri dana.

Adisak Wongsukchan je za Al Jazeeru kazao kako jedva čeka zagrliti 14-godišnjeg sina Nonga Bewa.

„Svi roditelji imaju isti osjećaj. Jedva čekam vidjeti lice mog djeteta, zagrliti ga, pitati kako je i kako se bori sa svime“, istakao je.

Detalji spašavanja

U međuvremenu su ronioci, koji su učestvovali u operaciji spašavanja, prekinuli svoju šutnju o tome kako je tim uspio izvući dječake i njihovog trenera iz pećine gdje su bili više od dvije sedmice.

Specijalne jedinice Thai Navy SEAL su na svojoj Facebook stranici objavile skoro šestominutni video koji pokazuje kako spasioci prolaze pored zelenih nosila u kojima su dječaci prebačeni.

Jedan od pripadnika SEAL-ova za agenciju AFP je kazao kako su dječaci ili spavali ili bili djelimično svjesni dok su ih iznosili iz pećine.

Dječaci su navodno bili uspavani sedativima, premda postoje suprotni izvještaji o vrsti lijekova koji su im dati.

„Dječaci su imali maske preko cijelog lica sa kisikom koji je kružio cijelo vrijeme. Ronioci su ih nosili i na sebi su imali ronilačka odjela kako bi bili utopljeni“, istakao je šef specijalnih jedinica Apakorn Youkongkaew.

Belgijski spasilac-ronilac Ben Reymenants, koji je učestvovao u operaciji, istakao je kako nije bilo potrebno puno roniti jer je mnogo vode bilo ispumpano iz pećine.

„Većinom je to bila borba kroz blato što je bilo veoma teško“, istakao je on.

Izvor: Al Jazeera i agencije