Roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca ogorčeni presudom

Roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca su prije više od tri godine pokrenuli tužbu protiv škole i nadležnog ministarstva u Vladi bh. entiteta Republika Srpska (Al Jazeera)

Roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši ukazali su da neće odustati od svoje borbe i zahtjeva da se njihovoj djeci dozvoli izučavanje nacionalne grupe predmeta, nakon jučerašnje presude suda u Banjoj Luci, u kojoj je navedeno da nije utvrđena diskriminacija bošnjačkih đaka u u tamošnjoj školi.

“Znamo da u sudovima RS-a nije moguće dobiti pravednu presudu, a u prilog tome govore i sve presude koje su donesene protiv tužitelja koji su na bilo koji način oštećeni od vlasti RS-a”, navode u pisanom reagiranju.

Roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca su prije više od tri godine pokrenuli tužbu protiv škole i nadležnog ministarstva u Vladi bh. entiteta Republika Srpska, a zbog diskriminacije, kako su naveli, koja se provodi nad njihovom djecom u Osnovnoj školi „Sveti Sava“, gdje se ne dozvoljava izučavanje nacionalne grupe predmeta za bošnjačku djecu.

Tri puta je Osnovni sud u Kotor- Varošu donosio presudu i tri puta Okružni sud u Banjoj Luci je odlučivao o žalbi na tu presudu.

Nakon prve i druge presude Osnovnog suda Kotor- Varoš, u kojoj je utvrđeno da diskriminacija postoji i da je škola obavezna uvesti nacionalnu grupu predmeta, ali da su roditelji  navodno zakasnili s tužbom, iako diskriminacija i dalje teče, Okružni sud odlučuje da promijeni postupajućeg sudiju, koji je, kako navode roditelji bošnjačke djece, imao hrabrosti kazati da je utvrđena diskriminacija.

‘Svjesni smo gdje živimo’

“Međutim, postavlja se drugi sudija koji će tek u trećoj presudi u potpunosti odbiti naše zahtjeve, a Okružni sud u Banja Luci to svojom jučerašnjom presudom i potvrditi, kao i sudske troškove koje moramo platiti od oko 8.000 KM”, navode u pisanom reagiranju uz opasku da “kada pomislite da vlast RS-a ne može potonuti dublje, oni vam dokažu da niste u pravu i demantuju vas, a u ovom slučaju riječ je o sudskoj vlasti RS-a“.

Ističu i da nisu iznenađeni ovakvom presudom, jer je ona u potpunosti očekivana i zadovoljenje pravde nisu ni očekivali na ovom nivou, jer su, dodaju, svjesni gdje žive.

Napominju,  također, da je to isti sud koji je presudio da su oni krivi što traže svoja prava i što se bore protiv diskriminacije u obrazovnom sistemu i da su u obavezi platiti 250 KM (125 eura) kazne za to.

“Još jednom je dokazano i utvrđeno da vlast u ovom entitetu ovaj prostor želi samo za jedan narod, a da će sve učiniti da drugima boravak na ovim prostorima učini nemogućim”, smatraju.

Pitaju i da li postoji neka presuda, koju je neki sud u RS-u donio, a da je bila protiv RS-a, a u korist bilo koje oštećene osobe, pa makar ona bila i srpske nacionalnosti.

Izvor: Agencije