‘Rođeni’ poručili Sliškoviću: Voljeli bismo da nisi nosio Veležov dres

Slišković: 'Smeta mi kada se kaže kako je Velež bošnjački klub; to misle samo budale' (Anadolija)

Nakon izjave mostarskog nogometnog stručnjaka Blaža Sliškovića da od Veleža, kluba u kojem je stasao kao igrač, više voli Zrinjski, s kojim je nedavno osvojio titulu prvaka Bosne i Hercegovine, reagirala je grupa građana grada s Neretve, koji su poručili popularnom Baki kako bi bilo “lijepo izbrisati da niste ikada nosili sveti crveni dres”, jer se on odrekao Mostara u posljednjem intervjuu za Večernji list.

U otvorenom pismu Udruženja građana “Mostarski Rođeni” navodi se:

Konverzacija na engleskom

Gospodine Slišković,

počinjemo naše obraćanje Vama s ovakvim naslovom jer nema smisla da vas oslovljavamo s nadimkom koji ste zaradili na našim mostarskim ulicama, jer ste se, sudeći po Vašem zadnjem intervjuu, odrekli onog Mostara koji Vam ga je dao.

Odrekli ste ga se onog momenta kada ste se upustili u raspravu da li je Velež bošnjački klub ili ne, kao da do sada već svima nije to jasno. Vama kao do jučer (još uvijek) legendi našeg Veleža se nije smjelo desiti da u istu rečenicu stavljate ta dva pojma, što je samo po sebi sramotno sa Vaše strane, pogotovo imajući u vidu posao koji trenutno obavljate.

Što se tiče drugog dijela, u kojem tvrdite da volite Velež, ali eto Zrinjski volite više, ne možemo se oteti utisku da je ova izjava jednako humoristična kao Vaš pokušaj konverzacije na engleskom jeziku. Simpatije prema klubu koji predstavlja običnog čovjeka, radnika, humanizam, žrtvu i ponos, a u isto vrijeme nešto veće simpatije prema klubu koji, uzimajući u obzir naziv HŠK [Hrvatski športski klub] ekskluzivno predstavlja samo jednu etničku grupu, i pri tome se ni trunke ne stidi svojih nastupa u Prvenstvu NDH [Nezavisna Država Hrvatska] i čiji navijači uz redovno veličanje fašizma ruše spomenilke ovog grada, morate priznati da nema apsolutno nikakvog smisla.

Smatramo da nema potrebe za ovakvim izljevima “ljubavi”, jer Velež ima i više nego dovoljno onih koji ga istinski vole, a nisu u posljednjim decenijama odustali od onoga što ih je ovaj grad i njihovi roditelji naučili. Upravo tako, ne samo da ste ukaljali svoje ime i prezime, nego ste pljunuli na sve one vrijednosti koje su vas roditelji pokušavali naučiti, a svi znamo koje su to.

Vama, kao treneru i klubu na čijoj klupi sjedite i koji volite, želimo čestitati naslov državnog šampiona. Sigurni smo da u Vašem novom klubu ima dovoljno prostora u vitrinama i za ovaj osvojeni pehar, nakon što su svi Veležovi izbačeni na smeće onog momenta kada su ti koje sada volite odlučili da našeg kluba ne treba više da bude.

Od srca Vam želimo da svaki sljedeći put kada izađete na teren pod Bijelim brijegom zamislite sliku sabirnog logora, gdje su, između ostalog, zarobljeni bili i članovi familija onih koji su s Vama nekada dijelili svlačionicu, od strane onih koji su vaš novi voljeni klub opet osnovali i danas za njega navijaju.

Mi kao navijači i simpatizeri okupljeni u UGMR Vas molimo da naš klub više ne spominjete u medijskim ili bilo kakvim istupima. Istorija se ne može izbrisati, ali u ovakvim situacijama bilo bi lijepo izbrisati da ste ikada nosili sveti crveni dres. Želimo Vam sve najbolje u privatnom i sportskom životu. Mostar u srcu, Velež do groba.

Komentar na izjavu majke

Večernji list zatražio je od Sliškovića komentar na izjavu njegove majke Nede, koja je rekla: “Za sve druge se navija, a Velež se voli.”

Trener Zrinjskog i bivši selektor Bosne i Hercegovine na to je rekao: “Kakav god Velež bio, on će ostati ponos ovoga grada. Meni je Velež drag, jer sam u njemu počeo igrati, ali Zrinjski mi je draži. Smeta mi kada se kaže kako je Velež bošnjački klub. Ma to misle samo budale, jer u Veležu je prije rata igralo 60 posto Hrvata! Istina, rat je donio svoje, ali ja opet o tom klubu ne razmišljam nikako drugačije.”

Izvor: Agencije