Ročište Todoriću odgođeno do sredine oktobra

Londonski Visoki sud odgodio je do sredine listopada ročište na kojem će se odlučivati o još jednom pravu na žalbu osnivača hrvatskog koncerna Agrokor Ivice Todorića na odluku o izručenju Hrvatskoj, prenosi agencija Hina.

Ova odluka je, dodaje se, donesena na zahtjev njegovog odvjetnika Jamesa Hinesa, koji tvrdi kako ima nove dokaze.

Ročište će biti održano u tjednu koja počinje sa 15. listopadom.

Todorić je prethodno na sud došao u društvu Hinesa, Jadranke Sloković i nove odvjetnice u timu Cherie Blair, supruge bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira.

Nakon objave o odgodi, Sloković je kazala kako Todorić neće odgovarati na pitanja, već će samo kratko dati izjavu.

Posljednja prilika da izbjegne izručenje

Njegov tim pokušava uvjeriti Visoki sud u Londonu, koji mu je krajem srpnja odbio žalbu na odluku o izručenju Hrvatskoj, da promijeni mišljenje, što mu je posljednja prilika da izbjegne izručenje.

Sud je 24. srpnja odbio Todorićevu žalbu na prvostupanjsku presudu od 23. travnja prema kojoj on treba biti izručen Hrvatskoj.

Nakon što mu je odbijena žalba, Todorić je zatražio od suda još jednu priliku da ga sasluša, što mu je odobreno i ročište je bilo zakazano za 6. rujan.

Ivica Todorić izrazio je zadovoljstvo odlukom Visokog suda u Londonu koji je za listopad zakazao novo ročište na kojem će se razmatrati njegov zahtjev za pravo na žalbu na odluku o izručenju, kazavši da je to pobjeda onih koji se bore protiv korupcije u Hrvatskoj.

“Ja bih se još jednom zahvalio engleskom sudu na donošenju, rekao bih, pravedne odluke”, rekao je Todorić, dodajući da su dobili dodatno vrijeme za pripremu i za borbu za istinu. 

“Zahvaljujem se svima na pobjedi. To nije moja pobjeda, to je pobjeda sviju onih koji se bore protiv korupcije u Hrvatskoj i ja i njima čestitam jer zajedno idemo naprijed da razotkrijemo ono što u Hrvatskoj i regiji ne vrijedi”, rekao je u kratkoj izjavi Ivica Todorić, koji ovaj put nije odgovarao na pitanja novinara. 

Sud bi u listopadu trebao odlučiti hoće li prihvatiti zahtjev Todorićeve obrane.

Strože mjere nadzora

Ako ga prihvati, tada počinje žalbeni proces koji može potrajati, a ako ga odbaci, provostupanjska odluka postaje pravomoćna i slijedi izručenje.

Sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot odobrila je 23. travnja izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj, ne prihvativši nijedan argument Todorićeve obrane da je on žrtva političkog progona.

Todorić je uhićen lani 7. studenog u Londonu, kamo se sklonio nakon izbijanja afere Agrokor, temeljem europskog uhidbenog naloga koji je raspisala Hrvatska, a istog dana je pušten na slobodu uz jamčevinu od sto tisuća funti i mjere opreza.

Prvostupanjskom presudom o izručenju od 23. travnja Todoriću su određene nešto strože mjere nadzora, pa se od tada mora javljati policiji svaki dan, umjesto dvaput tjedno kao prije presude te ne smije napuštati svoj stan između 21 i 7 sati.

DORH je u listopadu 2017. godine izdao tjeralicu za Ivicom Todorićem, osumnjičenikom u aferi Agrokor.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je zbog nezakonitog pribavljanja milijardu i 142 milijuna kuna (153,7 milijuna eura) pokrenulo istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante Todorića, i 12-ero Agrokorovih menadžera te revizora.

Izvor: Al Jazeera i agencije