Ročište o podjeli Titove imovine

Zlatica Broz pojavila se jedina iz familije uz brata Jošku na ročištu u petak (Tanjug)

Ostavinska rasprava kojom bi trebala biti podijeljena imovina nekadašnjeg jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita, započeta krajem 1983. godine, nastavljena je u petak na sudu u Beogradu.

Ročište, na kojemu je predstavljen popis Titove imovine na gotovo 380 stranica, uslijedilo je nakon što je postupak ostavinske rasprave nastavljen krajem oktobra, nakon pauze duge više od 20 godina.

Ostavinska rasprava između Titovih nasljednika počela je na zahtjev Titovog sina Žarka 14. decembra 1983. godine.

U sudnicu su u petak, kako prenose beogradski mediji, došla djeca Titovog sina Žarka, Josip – Joška i Zlatica, a nisu se pojavili Titova udovica Jovanka i sin Miša te unuci Svetlana i Edvard.

Popis darova iz Muzeja

Zastupnici strana u postupku zatražili su da im se do idućeg ročišta, koje se očekuje sredinom februara, omogući pristup popisu darova iz Muzeja istorije Jugoslavije te registrima fotografija, garderobe, knjiga i nakita.


Joška Broz (desno): Uspomena, a ne korist [Tanjug]

Ostavinska rasprava između Titovih nasljednika počela je, kako podsjećaju mediji, na zahtjev Titovog sina Žarka 14. decembra 1983. godine, a nasljednici su do sada uspjeli samo naplatiti autorska prava od Titovih knjiga, pri čemu je svatko dobio 4.000 njemačkih maraka.

Joška Broz je kazao da sa svake izložbe u muzejima nestane neki predmet u vlasništvu njegovog dede i dodao da bi volio da naslijedi Titovu svečanu uniformu s kopijama ordenja.

Odluku o podjeli imovine, koju od početka osporava Jovanka Broz, sud je donio 1989. godine.

Srbijanski Ustavni sud proglasio je 2000. godine neustavnim zakon o upravljanju stvarima u društvenom posjedu koje su imovina Josipa Broza, nakon čega je otvoren novi postupak, u kojemu je iznova trebalo utvrditi što su lične stvari nekadašnjeg predsjednika SFRJ.

Nema nesuglasica

Titov unuk Joška Broz rekao je novinarima, nakon ročišta koje je trajalo 20 minuta, da među nasljednicima nema nesuglasica i da svi žele sačuvati historijsku uspomenu na Tita, a ne da traže ekonomsku korist.

“Važno nam je samo da sačuvamo istorijsku uspomenu na našeg dedu i da imamo nešto što je ostavio iza sebe, ostalo država neka čuva šta njoj sleduje”, kazao je Joška i dodao da je dosta stvari koje su Titovo vlasništvo rasprodate, pokradene i izgubljene.

Joška Broz je kazao da sa svake izložbe u muzejima nestane neki predmet u vlasništvu njegovog dede i dodao da bi volio da naslijedi Titovu svečanu uniformu s kopijama ordenja.

Izvor: Agencije