Robovlasništvo u industriji čokolade

Obala Slonovače je jedna od afričkih država s najvećom stopom rasta. Time se ponosi i predsjednik, koji je nedavno ponovno pobijedio na izborima. Međutim, ekonomski rast prate neželjene posljedice, broj djece radnika se udvostručio.

Ova zapadnoafrička država je najveći svjetski proizvođač ključnog sastojka čokolade, kakaa. Djeca gledaju majke kako odvajaju bijela vlakna koja rastu oko zrna. Ali, industrija koristi sve veći broj djece radnika.

“Vlada je pooštrila zakone, dječiji rad sada se tretira kao robovlasništvo. Ako vlast uspije izdvojiti dovoljno novca za borbu protiv toga, treba se zahvaliti Bogu”, kazao je Max Djapa, uzgajivač kakaa.

Posljednje je dvije godine u borbi protiv dječijeg rada Vlada potrošila 40 miliona dolara. Već jako dugo veliki zapadni proizvođači čokolade obećavaju da će se boriti protiv dječjeg rada. Ali,  bezuspješno. Nakon okončanja sukoba koji su izbili 2010. godine, država uživa u miru i prosperitetu, s kojim su se pojavile i neželjene posljedice.

“Rast industrije kakaa je u velikoj krizi. Sve veći broj djece primoran je raditi na farmama. Prema podacima Vlade, u posljednjih pet godina broj djece radnika se udvostručio. Sada iznosi 1,6 miliona”, javlja reporterka Al Jazeere Tania Page.

Sigurne kuće za djecu

U sigurnim kućama boravi veliki broj djece spašenih sa farmi i ulica. Djeca iz Burkine Faso su posebno ranjiva zbog sukoba i siromaštva. Celeste je oteo neznanac, a Yarau su tu doveli rođaci.

“Svaki dan sam morala prodavati vodu pokraj puta. Bilo je vruće. Nisam to htjela raditi”, kazala je Yara, žrtva izrabljivanja.

Socijalni radnici vjeruju da je najbolje djecu spojiti s roditeljima, iako ih upravo oni često tu svjesno šalju.

“Izuzetno je važno da djeca žive sa svojim porodicama. Treba raditi s roditeljima, upoznati ih s opasnostima”, rekao je Ibrahim Granboute, stručnjak za pitanja djece.

Nažalost, ako to ne bude funkcioniralo, roditelje će biti teško spriječiti da prestanu prodavati svoju djecu ili ih slati na rad. Ali, zakon se rijetko provodi, a granica je porozna.

Izvor: Al Jazeera