Robot YuMi dirigovao na koncertu Andree Bocellija

Andrea Bocelli, Glazba, Muzika, Robot, YuMi
Robot ne može improvizovati i bilo kakva neočekivana promjena tempa muzičara bila bi pogubna (Reuters)

Robot po imenu “YuMi” dirigirao je u utorak navečer filharmonijskom orkestru na koncertu talijanskog tenora Andree Bocellija u Teatru Verdi u Pisi, pokazujući izuzetnu gipkost pokreta.

To je bilo prvo pojavljivanje ovog robota s dvjema “rukama” koji je dizajnirala švicarska kompanija ABB, a povodom obilježavanja Prvog međunarodnog festivala robotike u tom gradu u Toscani, prenosi Tanjug od agencije Reuters.

Robot je dirigirao orkestru pri izvođenju 18 glazbenih djela, uključujući čuvenu ariju “La donna è mobile” iz Verdijeve opere Rigoletto, a kad je podigao dirigentsku palicu, nije pokazao ni najmanji znak “nervoze”, navodi britanska agencija.

Improvizacija nemoguća, neočekivana promjena pogubna

“YuMi ima visoku razinu pokreta i fluidnosti u pokretima, kao i nevjerojatno iznijansirane izraze”, rekao je u medijskoj izjavi Andrea Colombini, redovni dirigent orkestra “Lucca”, koji je sinoć nastupio u Pisi.

Kako je Colombini ocijenio, “to je izvanredan korak naprijed s obzirom na inače krute pokrete kakvi su se kod robota mogli vidjeti dosad”.

“YuMi”, čije je ime izvedeno od fraze “You and Me” (“Ti i ja”), sve je pokrete učio od Colombina, koji mu je pridržavao ruke na probama kako bi računalo moglo memorirati ispravne pokrete.

Robot ne može improvizirati i bilo kakva neočekivana promjena tempa glazbenika bila bi pogubna.

Izvor: Agencije