Robot – kuhar kojem ručak nikad ne zagori

Za mnoge ljude, kuhanje je samo rutinska navika kojom se više zadovoljava gladan stomak nego što se pravi kulinarsko remek-djelo. Upravo je to bio glavni motiv jedne britanske kompanije za robotiku, koji su nedavno ponudili svoje rješenje – robot kuhar.

Vrijeme je za večeru i prvi na svijetu robotizirani kuhar vrijedno radi. Svaki pokret njegove ruke replika je pokreta pravog šefa, snimljena dok je pravio svoje omiljeno jelo – čorbu od račića.

„Način na koji se ove ruke kreću i sa kojom gracioznošću kuhaju večeru iza mene, predstavlja normalni postupak kojim bilo koji šef sprema svoje jelo. Stvar je u tome da je ovo samo prototip. Prvi ovakvi roboti trebali bi da se nađu na tržištu 2018. po cijeni od 75.000 dolara. Ali dizajneri vjeruju da će ova cijena da pada jednom kada ova ideja postane trend“, iz Londona javlja novinar Al Jazeere Tarek Bazley.

Iako sada izgleda futuristički, iz kompanije vjeruju kako će jednog dana sve kuhinje biti opremljene robotima, koji će hranu spremati prema receptima dostupnim na internetu.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera