Robne rezerve lijekova postale farmaceutski otpad

Osim problema s robnim rezervama, četiri godine nije uništen ni farmaceutski otpad iz rezervi Apoteka Sarajevo (Al Jazeera)

Piše: Nermina Avdukić

Znate li da zalihe lijekova u Sarajevu praktično ne postoje? Kanton i grad Sarajevo u zalihama nemaju nijednu dozu lijeka niti sanitetskog materijala koji je upotrebljiv. Već odavno im je istekao rok trajanja, a lijekovi koje bi u slučaju epidemije ili katastrofe koristili građani, sada su farmaceutski otpad.

Javna ustanova Apoteke Sarajevo, Direkcija za robne rezerve Kantona Sarajevo i kantonalno Ministarstvo zdravstva ugovorom koji su potpisali obavezuju se na brigu o zalihama, a sada međusobno prebacuju krivicu za nastalu situaciju.

Robne rezerve kupljene budžetskim novcem Kantona, u vrijednost blizu 700.000 konvertibilnih maraka [350.000 eura], sada se moraju uništiti i obnoviti.

Zgrada gdje je uskladišten farmaceutski otpad [Al Jazeera]

Ademaj: Ne zna se ko je krivac

Ademaj kaže da prilikom preuzimanja mandata nije bila upoznata s problemom robnih rezervi lijekova.

„Prvi put sam se sa ovom problematikom suočila kada sam pročitala izvještaj JU Apoteke Sarajevo za 2015. godinu, iz kojeg se jasno vidjelo da nije izvršen popis robnih rezervi koje su bile skladištene u JU Apoteke Sarajevo“, kazala je kantonalna ministrica zdravstva.

Na pitanje ko će platiti troškove uništenja farmaceutskog otpada, ministrica Ademaj kaže:

“Ne znam, jer se prvo treba ustanoviti čija je to odgovornost. U ovom momentu ne mogu kazati ko je pravi, istinski krivac, je li to Direkcija za robne rezerve KS, ili JU Apoteke Sarajevo. Vjerovatno ima krivice i jednih i drugih.“

Izvor: Al Jazeera