Oglasi

Robne rezerve lijekova postale farmaceutski otpad

Sarajevo u zalihama nema nijednu dozu lijeka koji je upotrebljiv, a izgleda ni krivca za farmaceutski otpad.
Osim problema s robnim rezervama, četiri godine nije uništen ni farmaceutski otpad iz rezervi Apoteka SarajevoAl Jazeera

Piše: Nermina Avdukić

Znate li da zalihe lijekova u Sarajevu praktično ne postoje? Kanton i grad Sarajevo u zalihama nemaju nijednu dozu lijeka niti sanitetskog materijala koji je upotrebljiv. Već odavno im je istekao rok trajanja, a lijekovi koje bi u slučaju epidemije ili katastrofe koristili građani, sada su farmaceutski otpad.

Javna ustanova Apoteke Sarajevo, Direkcija za robne rezerve Kantona Sarajevo i kantonalno Ministarstvo zdravstva ugovorom koji su potpisali obavezuju se na brigu o zalihama, a sada međusobno prebacuju krivicu za nastalu situaciju.

Robne rezerve kupljene budžetskim novcem Kantona, u vrijednost blizu 700.000 konvertibilnih maraka [350.000 eura], sada se moraju uništiti i obnoviti.


Robnim rezervama istekao rok trajanja [Al Jazeera]

Prebacivanje odgovornosti

Direktor Direkcije za robne rezerve Kantona Sarajevo Ismet Vukotić kaže za Al Jazeeru kako Direkcija nema lijekova u svom skladištu i samim tim nema ni odgovornosti.

„Ne znam o čemu vam ja mogu govoriti. Za sve informacije kontaktirajte Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, jer to je njihova nadležnost. Mi u Direkciji raspolažemo jednim dijelom rezervi, a lijekovi nisu u tim zalihama i sve to je nedovoljno za jedan grad i kanton“, rekao je Vukotić.

Direkcija za robne rezerve odgovornost prebacuje na Vladu i Apoteke.

„Da se nekada samo jedna doza lijeka našla u Direkciji, ja bih bio spreman snositi odgovornost. Međutim, pošto nijedan lijek nikada nije nama predat, mi faktički ne snosimo nikakvu odgovornost. Ni u jednom izvještaju nikada nisam naveo da imamo ili nemamo lijekove. To što je nekada prije Vlada kupila lijekove i direktno ih dala JU Apoteke Sarajevo, njih pitajte zašto je tako i šta se desilo“, kazao je Vukotić.

Komentirajući izjavu Vukotića, novoimenovana direktorica JU Apoteke Sarajevo Emina Oruč je kazala da ne zna od kada je on na funkciji direktora, ali ako je nešto određeno kao robna rezerva, onda se o tome trebala brinuti Direkcija.

"Nikakvog interesovanja sa njihove strane nije bilo. Prema tome, takva vrsta ograđivanje nije logična“, kaže Oruč.

Reakcija kantonalne ministrice zdravstva Zilhe Ademaj je slična: „Direkcija se ne može od toga ograđivati. Ne znam jesu li oni bili upoznati sa problemom, ali to je njihova zakonska nadležnost. Oni vrše nabavku, sredstvima iz budžeta, prate daljnji tok lijekova i to moraju raditi u dogovoru sa ustanovom koja je kvalifikovana za čuvanje takve robe“.

Apoteke Sarajevo volonterski brinule o robnim rezervama

Oruč, koja je bila na poziciji izvršne direktorice za farmaceutiku te rukovodila tim koji je nadzirao robne rezerve lijekova od 2000. do 2012. godine kaže da nije upoznata šta se dešavalo nakon njenog odlaska.

„Važno je napomenuti da smo sve to radili i vodili brigu o robnim rezervama volonterski. Za taj rad nismo dobivali nikakvu naknadu. Tražili smo od Ministarstva da nam plati dio troškova farmaceutskog tima, međutim nismo naišli na razumijevanje“, kazala je Oruč.

Zvanične primopredaje robnih rezervi nekome drugom prilikom odlaska Oruč sa mjesta direktora za farmaceutiku nije bilo. „Ako sam taj posao obavljala volonterski, onda nisam imala obavezu i odgovornost za primopredajom. Naglašavam da smo to sve radili volonterski“, kazala je Oruč.

Al Jazeera je imala uvid u revizorski izvještaj iz 2006. godine, u kojem se navodi da Apoteke nisu postupale u skladu sa Zakonom o robnim rezervama te da su robne rezerve stavljene u promet i korištene u redovnom poslovanju. U izvještaju se dodaje da su otpisani lijekovi u vrijednosti od 104.756,06 KM [53.700 eura].

Upitana da komentira ove navode, Oruč je rekla: „Ne znam odakle vam ta informacija, ako govorite o redovnom godišnjem otpisu koji je dio poslovanja ove ustanove, samo to je moglo biti 2006. godine“.

„U pitanju su tri institucije i ja sama nisam kompetentna da odgovorim čija je odgovornost, ali je evidentno da se to nalazi u našem skladišnom prostoru i da uništenje otpada košta mnogo“, kazala je direktorica Apoteka Sarajevo.


Zgrada gdje je uskladišten farmaceutski otpad [Al Jazeera]

Ademaj: Ne zna se ko je krivac

Ademaj kaže da prilikom preuzimanja mandata nije bila upoznata s problemom robnih rezervi lijekova.

„Prvi put sam se sa ovom problematikom suočila kada sam pročitala izvještaj JU Apoteke Sarajevo za 2015. godinu, iz kojeg se jasno vidjelo da nije izvršen popis robnih rezervi koje su bile skladištene u JU Apoteke Sarajevo“, kazala je kantonalna ministrica zdravstva.

Na pitanje ko će platiti troškove uništenja farmaceutskog otpada, ministrica Ademaj kaže:

“Ne znam, jer se prvo treba ustanoviti čija je to odgovornost. U ovom momentu ne mogu kazati ko je pravi, istinski krivac, je li to Direkcija za robne rezerve KS, ili JU Apoteke Sarajevo. Vjerovatno ima krivice i jednih i drugih.“

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.