Robertu Redfordu počasna nagrada ‘Chaplin’

Lincoln Center će Redfordu nagradu uručiti na svečanosti 27. aprila (AP)

Američki glumac i redatelj Robert Redford dobitnik je počasne nagrade “Chaplin”, koju 42. put dodjeljuje Lincoln Center, prenosi AP.

Filmsko udruženje Lincoln Center potvrdilo je kako će Redford nagradu primiti na svečanosti 27. travnja.

Među prezenterima će biti Jane Fonda, John Torturro i redatelj J.C. Chandor, koji je sa Redfordom radio na filmu Sve je izgubljeno.

Udruženje će Redfordu u čast prikazati sedam njegovih filmova: Butch Cassidy i Sundance Kid, Kandidat, Jeremiah Johnson, Obični ljudi, Kviz, Tri kondorova dana i Djevojka koju sam volio.

Redford (78) trenutno radi na filmovima A Walk in the Woods i Truth.

Nemjerljiv utjecaj

“Redfordov ogroman utjecaj u kinematografiji je nemjerljiv”, navode u obrazloženju odluke u Lincoln Centeru.

“On je filmska zvijezda s kojom su mnogi odrasli, gledajući njegove filmove od početka ‘60-ih do današnjih dana”, izjavila je izvršna direktorica centra Lesli Klainberg.

“Igrao je zajedno s nekim od najvećih glumaca u povijesti filma, poput Natalie Wood, Faye Dunaway, Barbare Streisand i Paula Newmana”, dodala je.

Utemeljena 1972. godine, nagrada Lincoln Centera nazvana je prema legendarnom komičaru Charlieju Chaplinu, koji je bio njen prvi laureat.

Prethodno su nagradu dobili i Alfred Hitchcock, James Stewart i Meryl Streep. Prošle godine nagradu je dobio Rob Reiner.

Izvor: Agencije