Oglasi

Rjabkov: Treba se osloboditi dolara kao ključne valute

Rusija poziva međunarodnu zajednicu da krene ka nezavisnosti od finansijskog sistema koje kontrolira SAD, kaže Rjabkov.
'Moramo se zaštititi od političkih zloupotreba učinjenih uz pomoć američkog dolara i američkog bankarskog sistema', rekao je Rjabkov EPA - Ilustracija

Rusija poziva međunarodnu zajednicu da krene ka nezavisnosti od finansijskog sistema koje kontroliraju Sjedinjene Američke Države i američkog dolara kao ključne valute, izjavio je zamjenik ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

"Moramo se zaštititi od političkih zloupotreba učinjenih uz pomoć američkog dolara i američkog bankarskog sistema", rekao je Rjabkov u Caracasu, na međunarodnoj konferenciji za podršku međunarodnom pravu, prenosi TAS.

Ruski visoki diplomata naveo je situaciju u Venecueli kao primjer "nepristojne zloupotrebe imovine koja se drži u zapadnim bankama", prenosi Tanjug.

Nametnuti poredak

Ovo je samo jedan od primjera šire politike namjernog podsticanja krize da bi došlo do promjene vlade, da se legitimno izabrani političar zamijeni američkim marionetama, rekao je on.

Prema Rjabkovu, nisu tačne tvrdnje Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika da nastoje da stvore svjetski poredak zasnovan na pravilima.

"Mi mislimo da to nije svjetski poredak zasnovan na pravilima, već nametnut i podmetnut svjetski poredak", naveo je on.

Rjabkov je u posjeti Caracasu od 20. do 22. jula, gdje učestvuje na ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih.

Usred političke krize u Venezueli koja je izbila na početku godine, zapadne banke su zamrznule imovinu legitimne vlade te zemlje, prenosi agencija.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.