Rjabkov: Rusija i SAD napreduju u kontroli oružja

Zamjenik šefa ruske diplomatije komentirao je susret Sergeja Lavrova i Mikea Pompea u Sočiju (EPA)

Rusija i Sjedinjene Američke Države postigle su napredak po pitanju kontrole naoružanja tokom razgovora u Sočiju, izjavio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

Prije dva dana u Sočiju su se sastali šefovi ruske i američke diplomacije, Sergej Lavrov i Mike Pompeo.

Bio je to prvi Pompeov posjet otkako je imenovan državnim tajnikom.

Razgovori Lavrova i Pompea

“Što se tiče tema kojima bih dao prioritet, to su kontrola oružja, njegovo neširenje, kriza cijelog sustava u toj sferi i izgledi za održavanje onoga što još funkcionira između Moskve i Washingtona sa stanovišta ograničavanja i smanjenja nuklearnog oružja”, istaknuo je Rjabkov u intervjuu za agenciju Tass.

Ipak, kaže, ostalo je još precizirati mnogo stvari.

“Nakon posjeta državnog tajnika [SAD-a Mikea Pompea], mi ćemo u potpunosti riješiti nekoliko pitanja kako bismo imali osnovu na kojoj možemo ponovno pokrenuti dijalog o strateškoj stabilnosti”, objasnio je Rjabkov.

Pompeo je, tokom susreta s Lavrovim, rekao kako je američki predsjednik Donald Trump posvećen poboljšanju odnosa s Rusijom.

Naveo je kako se “dvije države ne moraju usuglasiti oko svega, ali postoji prostor za suradnju, pogotovo na području antiterorizma i borbe protiv širenja nuklearnog oružja”.

Ipak je iskoristio priliku da upozori ruskog kolegu na eventualno miješanje Rusije u naredne predsjedničke izbore u SAD-u, smatrajući takvo što neprihvatljivim.

Ponovo izgraditi povjerenje

Rekao je kako SAD želi izbjeći rat s Iranom, iako tenzije između dvije zemlje rastu.

“Vrijeme je da Rusija i SAD počnu na nov i konstruktivan način raditi zajedno”, rekao je Lavrov.

Upozorio je američkog kolegu da “nepovjerenje” između nekadašnjih hladnoratovskih suparnika “šteti objema stranama”.

“Nepovjerenje koje između nas postoji šteti vašoj i našoj sigurnosti. Moramo ponovo izgraditi povjerenje na svim razinama našeg dijaloga”, poručio je šef ruske diplomacije.

Izvor: Agencije