Rizici zbog manje podrške sistemu Windows XP

Najava Microsofta o prekidu pružanja podrške operativnom sistemu Windows XP zabrinula je mnoge stručnjake, koji tvrde da će vremenom računari s tim sistemom biti izloženi sve većem riziku od hakerskih napada.

Svaka banka sama treba osigurati sigurnost svojih bankomata, tvrde iz Microsofta. No, sigurnosni rizici banaka koje koriste operativni sistem Windows XP vremenom će postajati sve veći. Kristina Libby iz Microsofta tvrdi da nema načina da zna jesu li ljudi koji koriste bankomate manjih banaka u većoj opasnosti.

“Najbolji način da se osigurate jeste da provjerite s vašom bankom jesu li njeni bankomati u opasnosti zbog prekida podrške Windows XP-u”, ističe ona.

Browsium President, kompanija Garyja Scharea, pomaže drugim firmama da upravljaju, nadograđuju i osiguraju njihove operacije na internetu. Iako je Microsoft prije pet godina najavio prekid podrške starom operativnom sistemu, Schare tvrdi da su internetska trgovina i korištenje bankomata za sada prilično sigurni, ali da bi mogli postati riskantniji.

“Kompanije su davno trebale preći sa XP-a na Windows 7 i nekoliko njih jeste. Međutim, većina nije, zbog velikih troškova i složenosti”, kaže on.

Dodatni troškovi

Privatni korisnici XP-a nemaju obavezu nadograđivati svoj operativni sistem, ali Microsoft definitivno ide dalje. Ako korisnici ne krenu za njima, mogli bi se suočiti s novim problemima i dodatnim troškovima. Stručnjaci tvrde kako je za građane najbolje da promjenu naprave što prije.

“Vjerovatno je sigurnije kupiti novi kompjuter i prebaciti svoje podatke putem eksternog hard diska ili slično. Moj savjet je da nadogradite vašu verziju operativnog sistema na Windows 7, koji se još prodaje ili Windows 8, koji je napravio veliki pomak kada je riječ o sigurnosti”, rekao je Tod Bishop, urednik portala Geekwire.com.

No, on tvrdi kako će, pored finansijskih troškova, građani morati uložiti mnogo povjerenja u firme s kojima posluju, kako bi se one pobrinule za sigurnost svih podataka koji prolaze kroz XP.

“To je nešto što će stručnjaci za sigurnost pomno pratiti narednih mjeseci”, kaže Bishop.

Nažalost, razvoj događaja s XP-om pomno će pratiti i hakeri, u nadi da uoče bilo kakav sigurnosni propust.

Izvor: Al Jazeera i agencije