Rivlin zadužio Gantza da formira novu izraelsku vladu

Benjamin Netanyahu je odustao od formiranja vlade, nakon što nije uspio dobiti većinu u parlamentu (AP)

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin dao je u srijedu mandat centrističkom političaru Bennyju Gantzu da pokuša oformiti novi koalicijsku vladu, nakon što aktuelni premijer Benjamin Netanyahu nije uspio u tome, saopćio je Rivlinov ured.

Netanyahu, konzervativac u četvrtom mandatu, čija je stranka bila izjednačena s Gantzovom na septembarskim izborima, poručio je Rivlinu u ponedjeljak da odustaje od formiranja vlade, nakon što nije uspio dobiti većinu u parlamentu, prenosi Reuters, piše Fena.

Netanyahu, koji se nalazi na čelu Likud partije, rekao je da vraća mandat Rivlinu, nakon što je radio “na uspostavljanju vlade širokog jedinstva”.

Bez dogovora o vladi jedinstva

Gantz, bivši komandant vojske, ima rok od 28 dana da formira vladu, a ako u tome ne uspije, u Izraelu će najvjerovatnije biti održani novi parlamentarni izbori, treći od aprila, prenosi Reuters.

Rivlin je odmah nakon izbora predložio da se osnuje vlada jedinstva, u kojoj bi vlast bila jednako podijeljena između blokova koje predvode Netanyahu i Gantz te da obojica budu premijeri po dvije godine.

Gantz odbija biti u vladi s Netanyahuom, kome prijete optužnice za korupciju.

Izvor: Agencije