Rivalka predsjednika Bjelorusije se sklonila u Litvaniju

Tihanovskaja se nije pridružila protestima kako bi, kako je rekla, izbjegla provokacije (EPA)

Opoziciona kandidatkinja na predsjedničkim izborima u Bjelorusiji Svetlana Tihanovskaja, koja osporava ponovni izbor predsjednika Aleksandra Lukašenka, pobjegla je u Litvaniju, javio je danas litvanski ministar vanjskih poslova Linas Linkevičius, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

„Stigla je u Litvaniju i sigurna je“, napisao je litvanski šef diplomatije.

Demonstracije protiv izborne pobjede bjeloruskog lidera, izabranog na nedjeljnim predsjedničkim izborima na šesti mandat sa više od 80 posto glasova prema zvaničnim podacima, rasturila je sinoć policija drugu uzastopnu noć.

Sumnje u telegram

Spontane demonstracije uz sukobe s policijom počele su u nedjelju navečer, po objavljivanju prvih rezultata izbora, po kojima je Lukašenko, na vlasti od 1994. godine, pobijedio i šesti put.

Tihanovskaja se nije pridružila sinoćnjim protestima kako bi, kako je rekla, izbjegla provokacije a sa njom se sinoć nije moglo stupiti u kontakt. Njena glasnogovornica rekla je za AFP da njen tim ne zna gdje je.

Ona je sinoć poslala poruku preko telegrama da je dobro, ali do vijesti da se nalazi u Litvaniji sumnjalo se u autentičnost poruke, dodaju agencije.

Izvor: Agencije