Rimac: Pobijedili smo na vrućem terenu Arene

Najbolje momčadi Europe ponovno će dolaziti u Zagreb, pohvalio se trener Rimac (Dragan Stankovi? / Tanjug)

Razgovarao: Mladen Obrenović

Zagrebačka Cibona je na ‘vrućem terenu’ beogradske Arene u polufinalu regionalne ABA lige pobijedila Crvenu Zvezdu, ostvarila plasman u finale, ali i put u društvo najboljih europskih ekipa – Euroligu. I dan nakon velike pobjede, trener Slaven Rimac u razgovoru za Al Jazeeru hvali igru svojih pulena te vjeruje da to mogu ponoviti i u nedjeljnom finalu.

Kad su se slegli dojmovi nakon prespavane noći, kako ocjenjujete pobjedu koji su hrvatski mediji nazvali i povijesnom?

S obzirom na našu vrlo nezahvalnu financijsku situaciju i probleme koje smo imali tijekom cijele sezone, mogli bismo to doista i nazvati povijesnom pobjedom. Nismo se predali, pokazali smo da smo živi i na kraju osigurali plasman u Euroligu, koja je ipak najjače košarkaško natjecanje u Europi. Čestitam svim igračima koji su naporno radili i vjerovali u neku našu priču, u ono o smo razovarali kad smo u sve ovo krenuli.

Cibona je ponovno u najelitnijem europskom natjecanju što je odlična stvar i za hrvatsku košarku, zar ne?

Sigurno je da je tako. Nakon nekog vremena opet smo u Europi. Cedevita je bila tamo prije dvije godine, bio je prije toga i Zagreb, pa je jako dobro da se Cibona vraća u Euroligu. Zagrebačka publika imat će priliku uživati u natjecanju koje je u posljednjih 20-ak godina često u Košarkaškom centru Dražena Petrovića.


Cibona je bila uvjerljiva do pred sam kraj
[Oksana Toskić/Tanjug]

Najbolje momčadi Europe ponovno će dolaziti u Zagreb i igrati protiv Cibone, kao što su i prije dolazile. Nikada im nije bilo lako, jer je to bio vruć teren i Cibona nije bila tek prolaznik. Vjerujem da će tako biti i od jeseni i da protivnicima nećemo tako lako dozvoliti da odnose pobjedu iz naše dvorane.

Kako ste preživjeli atmosferu uvijek vruće beogradske Arene? Koliko vas je sve to motiviralo?

Znali smo i prije početka da neće biti lagano, jer je Zvezda i bila favorit, što nam je, uz podršku brojne i bučne publike, otežavalo posao. Ipak smo znali da će biti neizvjesno. Protivnici su počeli s puno promašenih otvorenih šuteva, znali smo to dobro iskoristiti, ušli u neki naš ritam i stekli dobru prednost koja je na kraju bila dovoljna.

Očekivali smo i bili realni u procjeni da će doći do pada u igri pred kraj utakmice, jer imamo skraćenu rotaciju i igramo sa sedam igrača. Jednostavno se taj pad osjetio i dogodio četiri-pet minuta prije kraja, no tada već nije bilo više vremena da se stvari preokrenu. Ušli smo opet u dramatičnu završnicu, a moglo je završiti puno mirnije. No to i jeste draž košarke, igre koja je doista nepredvidiva. Posljednjih minuta imali smo 12-14 razlike i realno je da Zvezda to nije mogla stići. Još su i napravili neke greške u završnici – da nisu, bilo bi još dramatičnije.

Ulazite u finale potpuno rasterećeni. Je li vam svejedno koga ćete dobiti za protivnika?

Doista ulazimo u tu utakmicu rasterećeni. Sustav natjecanja u ABA ligi je tako postavljen da su bitna polufinala. Praktično je finale samo kruna, borba za trofej, koja završava dizanjem pehara i nema neki veći značaj. Sigurno je da smo rasterećeni i mi, baš kao što će to biti ekipa koja će nam doći kao protivnik u finale. Samo se nadam da ćemo se uspjeti ‘rekuperati’ i izaći na teren kao prava ekipa. Malo nam je to teže jer nemamo toliku rotaciju, ali se nadam da će momci smoći snage i ponovo se boriti kao lavovi. Poslije – šta bude.

Kroz cijelu ovu sezonu u ABA ligi borili se s problemima manjka igrača, no pokazali smo da se jako dobro znamo nositi s time. Očekujem da budemo pravi i u nedjelju.

Izvor: Al Jazeera