Oglasi

'Rimac Automobili' grade fabriku u Kini

Firma iz Hrvatske i kineski Camel Group grade fabriku e-motora i baterija vrijednu 134,3 miliona kuna.
U fabriku e-motora i baterija Rimac će uložiti znanje i pet miliona eura, a dobit će 40 posto vlasništvaEPA

Hrvatska kompanija Rimac Automobili i kineska firma Camel Group ugovorili su da do kraja ove godine u Kini izgrade fabriku električnih motora i baterija vrijednu milijardu kuna, odnosno 134,3 miliona eura, prenose agencije.

U fabriku e-motora i baterija Rimac će uložiti znanje i pet miliona eura, a dobit će 40 posto vlasništva, prenosi portal Seebiz.

Takav epilog nije iznenađenje ako se zna da je sam Mate Rimac nedavno izjavio da mu više od 80 posto proizvodnje otpada na Kinu, navodi se u tekstu.

Kako se podsjeća, riječ je zapravo o realizaciji plana najavljenog još u septembru prošle godine, kad je kineska grupacija Camel Group potvrdila da namjerava investirati 30 miliona eura u Rimac Automobile i Greyp Bikes Mate Rimca.

Utrostručena vrijednost

Ugovor predviđa kupovinu B-serije povlaštenih dionica.

Iz Camela su potvrdili da su potpisali okvirni sporazum o investiranju u kompaniju. Konkretno, investirat će 27 miliona eura u Rimac Automobile i tri miliona u Greyp.

Kompanija Rimac Automobili, koja izrađuje komponente i dizajn za klijente poput firmi Aston Martin Lagonda i Koenigsegg Automotive, utrostručila je vrijednost od 2014. godine i sada se procjenjuje da vrijedi više od 200 miliona eura.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.