Rim: Vraćanje latinskog jezika u život

Bio je jezik rimskih careva i filozofa. Zatim temelj nekih modernih euopskih jezika i književnosti. U tijeku su pokušaji da se latinski jezik ponovo oživi.

U školi u predgrađu Rima, govori se i uči samo latinski. Tamo se nalaze vjerovatno najveći ljubitelji latinskog jezika na svijetu.

Učenici dolaze iz 15 različitih država. Sporazumijevaju se isključivo na ovom antičkom jeziku.

“U školi sam zavolio latinsku i grčku književnost. Ovdje sam jer je ovo jedino mjesto na svijetu gdje mogu potpuno uroniti u latinski jezik”, kaže učenik Yuri Borges Loyola. 

Službeni jezik jedino u Vatikanu

“Latinski nije samo klasični jezik. On je u osnovi svih umjetnosti i znanosti, od arhitekture do medicine. Od latinskog ću imati koristi čime god se budem bavio”, dodaje Yurijev kolega Dominic Kane.

“Lingua latina a multis mortua habetur. To znači da latinski mnogi smatraju mrtvim jezikom. Ipak, ovi ljudi dokaz su da ovaj antički jezik prolazi kroz reserrectio – uskrsnuće”, javlja reporter Al Jazeere Claudio Lavanga.

Obnova latinskog jezika je neupitna. Ipak, od svih onih kojima je uzor Ciceron, najpoznatiji promotor latinskog je papa Franjo.

Vatikan je jedina država na svijetu u kojoj je latinski službeni jezik. Ipak, popularnost tog jezika seže i izvan zidina Vatikana.

Papin nalog na Twitteru na latinskom prati više od 300.000 ljudi. Postoje online magazini s križaljkama i zagonetkama na tom jeziku.

Prava vrijednost gubi se u prijevodu

Strip ”Snoopy ”na latinskom ima više od 3.000 pretplatnika, a jedan band sa sjevera Italije izvodi pjesme grupe Pink Floyd s albuma The Dark Side of the Moon na latinskom.

Direktor škole “Vivarium Novum”, Luigi Miraglia, ipak kaže kako se prava vrijednost latinskog gubi u prijevodu.

“Na latinskom su se stoljećima bilježile i govorile stvari od iznimne važnosti za čovječanstvo. Korištenje latinskog za zabavu ili kao hobi ne pomaže oživljavanju jezika. To ga ubija”, kaže Miraglia.

Učenici škole “Vivarium Novum” više vole Horacijeve ili Katilove sonete od Pink Floyda.

Latinski je muzika za njihove uši.

Izvor: Al Jazeera