Rim ne želi popustiti Briselu i ne mijenja budžet

Italija se treba izjasniti nakon sastanka šefa Vlade Giuseppea Contea s dvojicom zamjenika (EPA)

Populistička koalicija u Italiji odbija se pokoriti Europskoj komisiji i ne namjerava predati nikakvu modifikaciju svog proračuna za 2019. godinu, čime riskira financijske sankcije, prenosi AFP.

Unatoč takvom stajalištu službenog Rima i prijetnjama iz Bruxellesa, pokretanje sankcija i dalje je neizvjesno.

Koalicija koju čine desna Liga i antiestablišmentski Pokret Pet zvijezda smatra da će se proračunom protiv strogih mjera pokrenuti rast koji će omogućiti smanjenje deficita i duga.

Italija se treba izjasniti nakon sastanka šefa vlade, Giuseppea Contea i njegove dvojice zamjenika Mattea Salvinija iz Lige i Luigija Di Maia iz Pet zvijezda, te sjednice vlade.

Europske vlasti se oglušuju na talijanske argumente i kritiziraju proračun koji najavljuje deficit od dva posto BDP-a u 2019. godini i 2,1 posto godinu poslije. 

Različite projekcije rasta

Europska komisija odbacila je 23. listopada talijanski prijedlog proračuna za 2019. ocijenivši da na “nezapamćen” način krši europska pravila i zatražila od Rima da ga revidira u roku od tri tjedna ili će se suočiti s disciplinskim mjerama.

Komisija ne vjeruje da će Rim poštivati taj prag i smatra da mjere predviđene proračunom mogu gurnuti deficit na 2,9 posto sljedeće godine i na 3,1 posto tijekom 2020. 

Komisija razmatra rast od 1,2 posto, dok Rim predviđa rast od 1,5 posto. 

“Ne pregovara se o stopi rasta, to je rezultat potpuno tehničke procjene”, rekao je talijanski ministar gospodarstva Giovanni Tria demantirajući informacije tiska o razgovorima o reviziji proračuna.

Izvor: Agencije