Rim: Evakuacija djece iz centra za migrante

Centar u Tor Sapienzi, sirotinjskom kvartu u predgrađima prijestonice, postao je meta nezadovoljstva lokalnih stanovnika (EPA)

Gradonačelnik Rima je naredio evakuaciju 45 djece iz centra za imigrante koji je danima bio metom napada lokalnog stanovništva.

Gradonačelnik Ignazio Marino izjavio je da je zgrada, koja udomljava sedamdesetak ljudi među kojima i nekoliko italijanskih beskućinika, “teško oštećena” i da djeca u njoj više nisu sigurna.

Centar u Tor Sapienzi, sirotinjskom kvartu u predgrađima prijestonice, postao je meta nezadovoljstva lokalnih stanovnika u vrijeme kada se Italijani bore s padom primanja i rastućom nezaposlenošću.

Nasilje traje od ponedeljka

Nasilje je izbilo u ponedjeljak navečer kada su demonstranti dobacivali uvredljive izraze, bacali kamenice i palili gume pred zgradom centra.

Veliko policijsko prisustvo nije umirilo mještane, koji optužuju imigrante za trgovinu drogom i prostituciju. Demonstranti su nastavili da marširaju ulicom i da bacaju boce i kamenice, prenosi Reuters.

Tužioci su pokrenuli istragu kako bi identifikovali odgovorne za nasilje, navodi Marinov ured u saopćenju i dodaje da “Rim odbacuje sve forme nasilja, rasizma i ksenofobije”.

Izvor: Agencije