Rijeka je potpuno suprotna priča od Dinama

Rijeka je prvo poluvrijeme protiv Standarda odigrala briljantno (EPA)

Piše: Tomislav Šoštarić

Već godinama se svake jeseni nakon izborenog nastupa u europskim natjecanjima u Zagrebu priča o Dinamovom proljeću u Europi. No, to proljeće nikako da dođe.

Porazom od Astre u Rumunjskoj od 0:1 u četvrtak, zagrebački “Modri” su izgubili sve šanse za prolazak skupine u natjecanju Europske lige. Razočarani navijači, bivši igrači, ali i struka kažu – ništa novo.

“Ovo smo sve viđali i do sada, stalno se čini kao da bi se moglo nešto više, a onda ništa. Određeni način rada i neke ideje očito ne uspijevaju”, kaže legenda Dinama i “Vatrenih” Goran Vlaović.

Hrvatski stručnjak Branko Ivanković kaže da je, kao bivši trener Dinama, ponovno veoma razočaran.

“Svi smo očekivali i bolju igru, i bolji rezultat. Izgubiti se može, zasluženo i nezasluženo, ali ovo je razočaravajuće”, rekao je Ivanković, navodeći da je Dinamo u sinoćnjoj utakmici imao jednu šansu u prvom poluvremenu.

A u drugom, kada se očekivalo da će pokušati učiniti više i doći do rezultata koji bi na životu održao “proljetni san”, momčad je, kaže on, odigrala bez ideje, želje, agresivnosti i momčadskog duha.

Psihološka defanziva

“Očito se vrijeme prije ove utakmice nije najbolje iskoristilo u režimu pripreme. Kompletna momčad je bila u psihološkoj defenzivi, a nije se vidio ni pomak u kondicijskom dijelu ni igri”, kazao je Ivanković.

No, zato je Ivanković prepun komplimenata za igru Rijeke koja je, pobjedom protiv Standarda od 2:0, ostala u igri. Doduše, na tom putu ih čeka vrlo težak zadatak – moraju pobijediti Sevillu na njenom terenu, nakon što im je početkom natjecanja za malo izmaknula pobjeda protiv španjolske momčadi na Kantridi.

“Sevilla je prošlosezonski osvajač natjecanja. To će biti teška utakmica, jer tamo i Real Madrid igra teško”, kaže Ivanković, no dodaje da s igrom kakvu je ove sezone pokazala Rijeka, posebno u sinoćnjoj utakmici u prvom poluvremenu, može iznenaditi.

“Prvo poluvrijeme protiv Standarda bilo je briljantno, ali je nerealno bilo očekivati da će ‘gaziti’ svih 90 minuta. Nakon dva gola, došlo je do malog podsvjesnog opuštanja. No, oni su kao momčad kompletni, a tada i pojedinci koji prave razliku i odlučuju, poput [Andreja] Kramarića i Moisesa, dolaze do izražaja.”

Ivanković posebno hvali Moisesovu reakciju glavom kod prvog gola, a o Kramariću, koji je sjajnim lažnjakom izbacio braniča belgijske momčadi i pogodio stativu, a potom izborio jedanaesterac i crveni karton, i sam zabio s bijele točke je “puno tinte potrošeno”.

“Izvrsna reakcija na malom prostoru. Odličnim driblingom ušao mu je u putanju i ovaj nije mogao ništa drugo nego ga rušiti”, kaže Ivanković.

Rijeka je, smatra pak Vlaović, na neki način baš suprotna priča od Dinama, iako, također, ističe kako i prekaljenije momčadi od Rijeke teško dolaze do dobrog rezultata u Sevilli, ali da Rijeka svakako ima šanse.

“No, da se to i ne dogodi, pokazali su veliko srce, odlične igre i utakmice. Dvije su i dobili, a nedostajalo im je sreće u onoj protiv Seville. Njihovi navijači, ali ne samo oni, nego i svi, možemo biti zadovoljni”, rekao je Vlaović.

Partizan ipak nije razočarao

Šanse za plasman u iduću fazu natjecanja Europske lige još ranije je izgubio beogradski Partizan. “Crno-bijeli” su u sinoćnjem dvoboju protiv Tottenhama u Londonu izgubili sa 0:1, a utakmicu je obilježilo nekoliko prekida zbog upada navijača na teren, zbog čega je sudac poslao momčadi u svlačionicu dok organizator ne stvori uvjete za nesmetan nastavak igre.

Tottenham je kasnije izvijestio da su trojica izgrednika koja su ometala utakmicu uhićena.

Beogradski mediji naglašavaju da su utakmicu u Londonu ipak odigrali vrlo dobro te da je malo nedostajalo da iznenade favoriziranu momčad Tottenhama.

Partizan je tako i dalje na začelju tablice, sa samo jednim bodom, no Ivanković, koji je popratio izdanja i ovoga kluba u Europi, kaže da nisu bili “kanta za napucavanje”.

“Partizan ni u jednoj utakmici nije bio tako inferioran kao Dinamo u posljednjim susretima protiv Salzburga i Astre”, zaključuje Ivanković.

Izvor: Agencije