Rijeka evropska prijestolnica kulture 2020. godine

Rijeka je prihvaćena kao luka različitosti, postindustrijski grad rada i migracija (Goran Kova?i? / Pixsell)

U izboru između četiri hrvatska grada finalista za prestižnu titulu evropske prijestolnice kulture, u konkurenciji s Dubrovnikom, Osijekom i Pulom, za grad koji će biti evropska prijestolnica kulture 2020. godine izabrana je Rijeka, javlja Anadolija.

Širu konkurenciju za ovaj naslov činilo je ukupno devet hrvatskih gradova, koji su se prezentirali brojnim radionicama, javnim raspravama, konsultacijama i saradnjom profesionalaca i umjetnika, kroz umjetničke radove i brojne druge aktivnosti.

Rijeka je prihvaćena kao luka različitosti, postindustrijski grad rada i migracija, koji stvara kreativnost i kulturu.

Evropska prijestolnica kulture inicijativa je Evropske unije, kojoj je cilj istaknuti bogatstvo i raznolikost umjetničkog razvoja evropskih gradova, kao i zajedničke kulturne aspekte Evrope, kako bi pridonijela zbližavanju evropskih naroda i njihovom boljem međusobnom razumijevanju.

Naslov evropske prijestolnice kulture dodjeljuje se svake godine po jednom gradu u dvije države članice EU-a, pa će tako 2020. godine naslov evropske prijestolnice kulture, uz grad iz Hrvatske, ponijeti i jedan grad iz Irske, a koji će to biti znat će se u julu.

Velika prilika za Rijeku

Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, zahvalio se saradnicima i timu koji je učestvovao u procesu kandidature te izrazio zadovoljstvo što je upravo Rijeka prepoznata kao grad vrijedan ove evropski značajne titule.

Brojni evropski gradovi do sada su iskoristili ovu titulu za preobražaj vlastite kulturne osnove i tako izmijenili način na koji ih svijet posmatra.

Kad grad dobije naslov evropske prijestolnice kulture, tokom cijele godine u njemu se održavaju različite kulturne manifestacije i umjetničke priredbe, a postavljaju se i zanimljive instalacije.

Jednogodišnjim nošenjem ove titule izabrani gradovi nadaju se povećanoj inostranoj pažnji i velikom broju posjetitelja.

Izvor: Al Jazeera