Oglasi

Rijedak slučaj: Južnokorejac prebjegao u Sjevernu Koreju

Radi se o Choe In-guku, kojem su dužnosnici Sjeverne Koreje pripremili srdačnu dobrodošlicu.
Dvije su zemlje tehnički još u ratu i južnokorejski državljani trebaju posebnu dozvolu kako bi posjetili Sjevernu KorejuIlustracija

Jedan južnokorejski državljanin prebjegao je u Sjevernu Koreju, u rijetkom slučaju u kojem se neko odluči na život u komunističkoj, zatvorenoj i autoritarnoj Sjevernoj Koreji.  

Kako prenosi Hina, radi se o Choe In-guku, sinu dvoje visokorangiranih južnokorejskih diplomata koji su također prebjegli u Sjevernu Koreju 80-ih godina prošlog stoljeća. 

Prema pisanju sjevernokorejskih medija, on će živjeti u Sjevernoj Koreji i raditi na ujedinjenju dvije Koreje.

Bijeg u kojem neko iz razvijene i demokratske Južne Koreje bježi u Sjevernu, vrlo je rijedak.

Puno se češće događa da ljudi iz Sjeverne Koreje bježe u Južnu.

Dvije su zemlje tehnički još u ratu i južnokorejski državljani trebaju posebnu dozvolu kako bi posjetili Sjevernu Koreju.

„Još nije jasno kako se zapravo dogodio taj bijeg“, kaže Oliver Hotham, koji radi za internetski portal NK News.

„No čini se prilično jednostavnim za Južnokorejanca da dođe do Sjeverne Koreje ako ima blagoslov te zemlje putujući preko Kine“, kazao je.

Mogao bi biti uhapšen ako se vrati

No, ako je Choe prekršio južnokorejske zakone i nije tražio dozvolu, mogao bi biti uhapšen ako se ikada vrati u Južnu Koreju, navode stručnjaci.

Choe je 73-godišnji južnokorejski državljanin, no malo toga se zna o njegovim političkim stavovima i životnim vrijednostima.

Njegovi su roditelji bili među najviše rangiranim Južnokorejcima koji su 80-ih godina prebjegli na sjever.

O njegovom dolasku u Pjongjang izvijestili su sjevernokorejski mediji pokazujući srdačnu dobrodošlicu s kojom su ga dočekali tamošnji dužnosnici.

Mediji u Južnoj Koreji prenijeli su pak njegovu izjavu za sjevernokorejski portal koji djeluje kao propagandni medij Sjeverne Koreje, u kojoj on navodi da je odlučio trajno živjeti u Sjevernoj Koreji te da je "živjeti u zemlji i slijediti zemlju prema kojoj osjeća zahvalnost ujedno i način provođenja volje njegovih roditelja“.

Choe je posljednih godina češće putovao u Sjevernu Koreju, posljednji put na sahranu svoje majke 2016.

Njegov otac je tokom 60-ih godina prošlog stoljeća bio južnokorejski ministar vanjskih poslova, a nakon dolaska u Sjevernu Koreju par je postao dio političke elite u svojoj novoj domovini.   

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.