Rijaset IZBiH: Pripreme za novi genocid nad Bošnjacima

Političke stranke u Federaciji BiH definitivno instruisane političkim islamom (Reuters)

Milorad Dodik kontinuirano u javnim nastupima u fokus pažnje uzima islam i muslimane, a neke od tih izjava su šovinističke, rasističke, podstiču mržnju i iskrivljuju činjenice, kaže se u nedjelju u saopćenju  Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

„U političkim odnosima Dodik uzima islam kao kompromitirajući faktor i pogrdnu etiketu koju će, kao takvu, prišivati političkim predstavnicima Bošnjaka i tjerati ih da se brane od islama, a neki i obračunavaju sa islamom, ali i podsticati u društvu opću mržnju i animozitet prema jednoj globalnoj religiji“, kaže se u saopćenju koje prenosi agencija Fena.  

Četnički pokret

Za Dodika, Špirića i druge njima slične političare i „tumače“ islama, kako se ističe u saopštenju, prihvatljiv je i poželjan četnički pokret koji je u Drugom svjetskom ratu na najsvirepiji način pobio i poklao na desetine hiljada Bošnjaka i čija se tradicija ponosno njeguje među pojedinim dijelovima srpskog naroda.

„Dodik je političar koji širi uvjerenje da se ne može u muslimane imati povjerenja, koji je ustvrdio da sudije muslimani ne mogu suditi i koji slijedi teorijsku misao haške osuđenice Biljane Plavšić koja je govorila da su muslimani ‘genetski kvaran materijal’, protiv kojih se ona borila podstičući genocid, zločine protiv čovječnosti, etničko čišćenje“, navodi se u saopštenju Rijaseta.

Takva politika, smatra Rijaset IZBiH, priprema novi genocid i progon Bošnjaka.

Izvršni sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ Rajko Vasić izjavio je danas Srni da u bošnjačkom političkom korpusu u BiH, koji treba razlikovati od bošnjačkog naroda, postoji tendencija internacionalizacije žrtve, a istovremeno i unutrašnje radikalizacije islama.

Komentarišući ranije pismo poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića u kojem navodi da ga “priča o vehabijskom pokretu u RS i priča samozvanih eksperata za terorizam podsjeća na priču o Jevrejima u Španiji iz 1492. godine, zbog kojih je ustanovljena Španska inkvizicija”, Vasić je rekao da Cerić pokušava da i dalje radikalizuje, utemelji i učvrsti pijedestal žrtve.

“On želi da se muslimani u BiH stave u ravan sa drugim svjetskim žrtvama u istoriji, što je naravno neprimjereno, jer jedna je prilika Španija u ono doba, a druga je prilika BiH, u kojoj su Alija Izetbegović i taj muslimanski politički korpus izazvali rat riječima da će za BiH žrtvovati mir”, rekao je Vasić.

On je ocijenio da Cerić nastoji da učvrsti poljuljan položaj Bošnjaka i vrati oreol žrtve u svjetskim razmjerama, jer je „očito da se sve ratne laži nisu plodno primile i da su izašle na vidjelo.“

‘Najveće prokletstvo’

Dan ranije predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik ocijenio je da je poruka SDA da svi koji pokušaju dijeliti BiH mogu iznijeti samo onoliko zemlje koliko imaju blata na cipelama na fonu onoga „što je govorio poglavar Islamske zajednice Mustafa Cerić, što pokazuje da su političke stranke u Federaciji BiH definitivno instruisane političkim islamom.“

Predsjednik Dodik je rekao da je to okretanje prema istoku nešto što potpuno zabrinjava, te poručio da to da li će BiH opstati ili neće ne zavisi od njega, već od svih aktera i struktura.

Dodik je dodao da njegova politika nije usmjerena na bošnjački nacionalni korpus. “Ja imam problem sa politikama koje predstavljaju taj korpus. A da želim loše bošnjačkom narodu trebalo bih vjerovatno da stanem u bilo kakvoj polemici sa bošnjačkim političkim strukturama i da bošnjački narod prepustim njima, jer su dovoljno sposobni da unište taj narod”, rekao je Dodik.

On je poručio da su političari koji nemaju viziju za narod najveće prokletstvo Bošnjaka.

Izvor: Agencije