Oglasi

Rijad ukinuo letove iz Toronta

Saudijska Arabija preduzela niz mjera nakon što je Ottawa pozvala Rijad da pusti uhapšene aktiviste za ljudska prava.
Saudijska državna aviokompanija Saudia u međuvremenu je objavila na Twitteru kako će suspendirati sve letove ka Torontu od narednog ponedjeljka, odnosno 13. avgustaEPA - Ilustracija

Državna aviokompanija Saudijske Arabije objavila je kako će suspendirati svoje letove iz i ka Torontu, što je posljednja u seriji mjera koje je ovo kraljevstvo objavilo u diplomatskom sporu sa Kanadom.

Ovaj potez desio se nekoliko sati nakon što je Rijad prognao kanadskog ambasadora zbog navodnog miješanja u saudijske domaće stvari nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova Kanade kritiziralo Rijad zbog zatvaranja aktivista za ljudska prava.

Kanadskom ambasadoru Dennisu Horaku dana su 24 sata da naupusti državu, navodi saudijska agencija SPA.

Kraljevstvo je također zamrznulo novu trgovinu i investicije sa Kanadom vrijedne milijarde dolara, te opozvalo svog predstavnika iz ove države.

Saudijska državna televizija kasnije je objavila kako Ministarstvo obrazovanja pravi „hitni plan“ za izmiještanje hiljada saudijskih stipendista iz kanadskih škola kako bi se obrazovali u drugim državama.

Saudijska državna aviokompanija Saudia u međuvremenu je objavila na Twitteru kako će suspendirati sve letove ka Torontu od narednog ponedjeljka, odnosno 13. augusta.

Reakcija ministrice

Objava se dešava nekoliko dana nakon što je zvanična Ottawa pozvala na hitno oslobađanje boraca za ljudska prava koji su pritvoreni tokom hapšenja u Saudijskoj Arabiji.

U prvoj javnoj reakciji nakon saudijskih poteza, ministrica vanjskih poslova Kanade Christia Freeland kazala je u ponedjeljak:

„Dozvolite da budem veoma jasna, Kanada će se uvijek boriti za ljudska prava u Kanadi i širom svijeta, a prava žena su ljudska prava.“

Bilateralna trgovina prošle godine iznosila je približno četiri milijarde američkih dolara, a više od 15.000 saudijskih studenata pohađa kanadske univerzitete.

Značajan dio trgovine se odnosi na kanadski izvoz vojnih vozila, a zbog tog dogovora se premijer Kanade Justin Trudeau i njegov kabinet našao na meti kritika zbog saudijskog odnosa prema ljudskim pravima.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.