Rijad platio pola milijarde dolara za troškove američkih trupa

Navodi se da su hiljade dodatnih američkih vojnika poslane u Saudijsku Arabiju radi zaštite naftnih postrojenja (Reuters)

Saudijska Arabija platila je 500 miliona dolara za pokrivanje troškova američkih trupa koje djeluju u toj zemlji, javlja Anadolija pozivajući se na američke medije.

Prema tim navodima, isplata je provedena prošlog mjeseca.

“U skladu s predsjednikovom (Trumpovom) direktivom za povećanje podjele zajedničkog tereta, Ministarstvo odbrane uključilo je Saudijsku Arabiju u podjelu troškova naših vojnih trupa koje podržavaju regionalnu sigurnost. 

Saudijska vlada je dala prvi doprinos tim aktivnostima”, poručila je glasnogovornica Pentagona Rebecca Rebariach.

Zaštita naftnih postrojenja

Navodi dr da su hiljade dodatnih američkih vojnika poslane u zemlju radi zaštite naftnih postrojenja Saudijske Arabije nakon napada bespilotnim letjelicama iz septembra 2019. godine i da je oko objekata postavljena baterija raketne odbrane. 

U intervjuu za Fox News prošle sedmice, američki predsjednik Donald Trump izjavio je da je Saudijska Arabija u tu svrhu uplatila milijardu dolara depozita.

U izvještaju se također navodi da Saudijska Arabija nije prvi put platila da pokrije američke vojne troškove i da su Saudijska Arabija, Kuvajt i druge zaljevske zemlje platili 36 milijardi američkih dolara kao trošak zaljevskog rata početkom devedesetih godina prošlog stoljeća.

Izvor: Agencije