Oglasi

Rijad najavio prekid trgovine s Kanadom

Kanadsko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je Saudijsku Arabiju da pusti uhapšene aktiviste za ljudska prava.
U posljednjih nekoliko dana, Saudijska Arabija je uhapsila dvije istaknute aktivistice koje su se borile za prava ženaReuters - arhiva

Kanada je izrazila "ozbiljnu zabrinutost" zbog odluke Saudijske Arabije da protjera njenog ambasadora iz Rijada, zamrzne trgovinu i investicije i najavila da neće povući svoje kritike kršenja ljudskih prava.

"Kanada će se uvijek zalagati za zaštitu ljudskih prava, posebno za ženska prava i slobodu izražavanja širom svijeta", kazala je glasnogovornica kanadskog Ministarstva vanjskih poslova Marie-Pier Baril i dodala da službena Ottawa od Rijada traži "dodatna objašnjenja".

Saudijska Arabija je najavila da će suspendirati nove trgovinske odnose i ulaganja s Kanadom nakon što je kanadsko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo Rijad da pusti uhapšene aktiviste za ljudska prava, navodi se u saopćenju Saudijske novinske agencije.

Kanadskom ambasadoru su data 24 sata da napusti zemlju, stoji u saopćenju saudijskog Ministarstva vanjskih poslova u kojem se napominje i kako će "zamrznuti sve nove trgovinske i investicijske transakcije s Kanadom".

Saudijsko ministarstvo je, kako se navodi, obavješteno da su kanadsko Ministarstvo vanjskih poslova i kanadska ambasada pozvali saudijske vlasti da "odmah puste" aktiviste za ljudska prava.

Hapšenje aktivistica

U posljednjih nekoliko dana, Saudijska Arabija je uhapsila dvije istaknute aktivistice koje su se borile za prava žena, što su posljednja hapšenja u nizu mjera koje vlada provodi protiv aktivista, vjerskih predstavnika i novinara, saopćila je prošle sedmice međunarodna organizacija za ljudska prava.

Human Rights Watch (HRW) je naveo da su vlasti uhapsile Samaru Badawi i Nassimu al-Sadah, koje su vodile kampanju za pravo žena da voze i za ukidanje sistema muškog skrbništva.

Više od deset aktivista za ženska prava su bili meta od maja. Većina ih se zalagala za pravo na vožnju i da se ukine sistem muškog skrbništva koji vlada u kraljevini, koji nalaže da žene moraju dobiti suglasnost muškog člana porodice za velike odluke.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.