Rijad milijardama dolara popravlja imidž među Amerikancima

Saudijski državni fond upravlja imovinom širom svijeta vrijednom više od 300 milijardi dolara (EPA)

Piše: Mohammed Elmenshawi, Washington

Podaci koje je otkrila Američka komisija za reguliranje i trgovinu vrijednosnim papirima (SEC) o tome da je saudijski državni Fond za javna ulaganja (PIF) kupio manjinske udjele u glavnim američkim kompanijama u iznosima većim od 2,5 milijardi dolara nameće pitanja zašto je odabran upravo ovaj tajming za takav potez u kontekstu politika štednje koje je Kraljevina uvela kako bi se nosila s ekonomskim posljedicama pandemije korona virusa.

Imidž Saudijske Arabije u Sjedinjenim Američkim Državama uzdrman je više puta. Posljednji slučaj dogodio se kada je Kraljevina namjerno snizila cijene nafte tako što je preplavila tržište naftom. U Washingtonu su takav potez razumjeli kao pokušaj da se američki proizvođači nafte iz škriljaca dovedu do bankrota.

Sharif Othman, stručnjak za finansijska i ekonomska pitanja konsultantske kompanije Washington Analytica, izjavio je za Al Jazeeru da Saudijska Arabija takvim potezom nastoji iskoristiti prilike za ulaganje koje je stvorila pandemija korona virusa, koja je dovela do pada cijena dionica glavnih američkih kompanija.

Prema američkim podacima, PIF je kupio 713,7 miliona dolara vrijedan udio u Boeingu, te udjele od 522 miliona dolara u Citigroupu, 522 miliona dolara u Facebooku, 495,8 miliona dolara u Disneyju i 487,6 miliona dolara u Bank of America.

Pad američkih dionica

Važno je napomenuti da saudijski državni fond upravlja imovinom širom svijeta vrijednom više od 300 milijardi dolara. Posljednjih sedmica zabilježen je znatan pad dionica tih kompanija, kao posljedica zaustavljanja ekonomskih aktivnosti u SAD-u.

Broj nezaposlenih porastao je na više od 35 miliona, a ekonomske uvjete u zemlji pojedini vide kao ekonomsku depresiju s kojom se SAD nije susreo još od Velike depresije iz 1930-ih.

Dionice kompanija u koje je Saudijska Arabija uložila u posljednjih šest mjeseci zabilježile su pad u sljedećim omjerima: dionice Boeinga koje su 18. novembra 2019. iznosile 369 dolara pale su na 133 dolara; dionice Citibanka vrijedne 74 dolara i dionice Bank of America od 32 dolara pale su na 22 dolara; dionice Disneyja pale su sa 147 na 116 dolara u istom razdoblju.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Othman vjeruje da trenutni uvjeti potiču ulagače na kupovinu, posebno uz smanjenje vrijednosti dionica tih kompanija. Međutim, izrazio je iznenađenje time što PIF kupuje dionice u tim kompanijama u vrijeme strogih politika štednje, koje Rijad provodi zbog niskih prihoda od prodaje nafte i posljedica pandemije korona virusa.

Saudijska Arabija i ranije je to činila, iskorištavajući finansijsku krizu 2007. i 2008, kada je princ Alwaleed bin Talal kupio veliki udio u Citibanku, što su pojedini stručnjaci vidjeli kao interveniranje pod velikim pritiskom kako bi se poznata američka banka spasila od propasti, kazao je Othman za Al Jazeeru.

Rezovi i ulaganja

Saudijski ministar finansija Muhammad al-Jadaan govorio je o odluci svoje zemlje da preduzme teške, ali neophodne mjere kako bi zaštitila ekonomiju i sačuvala finansijsku stabilnost Kraljevine. Potvrdio je da je njegova zemlja pretrpjela tri udarca istovremeno. Prvi je pad globalne potražnje za naftom, kao rezultat ekonomskog zatvaranja, drugi je pad nenaftnih prihoda, kao posljedica zaustavljanja ekonomskih aktivnosti u zemlji, a treći povećanje neplaniranih izdataka za podršku zdravstvenom sektoru u borbi protiv pandemije korona virusa.

To je potaklo penzioniranog američkog diplomata, koji je radio u nekoliko zaljevskih zemalja, da kaže: “Tu potrošnju i ubrizgavanje miliona dolara u američku ekonomiju pokreće politika, a ne samo finansijski interesi. U američkoj prijestonici postoje velike sumnje u vezi s ekonomskim planovima saudijskog prestolonasljednika [Mohammeda bin Salmana], poznatih kao ‘Vizija 2030’. Ovom kupovinom šalje se poruka povjerenja američkim ulagačima”, rekao je diplomat, koji je želio ostati anoniman.

Takav potez saudijskog državnog fonda vezano za kupovinu udjela u američkim kompanijama bio je popraćen objavljivanjem podataka Ministarstva finansija SAD-a prije nekoliko dana, u kojima se ukazuje na smanjenje vrijednosti saudijskih ulaganja u američke obveznice na 159 milijardi dolara u odnosu na 184,4 milijarde dolara na kraju februara.

Američki diplomat smatra da je “imidž Saudijske Arabije ozbiljno narušen zbog posljedica njenog naftnog rata s Rusijom, što je dovelo do toga da deseci hiljada američkih radnika ostanu bez posla i razljutilo administraciju predsjednika Donalda Trumpa i članove Kongresa. Prema tome, ovakav saudijski potez vidim kao skroman pokušaj popravljanja imidža u američkim političkim krugovima”, rekao je diplomat.

Izvor: Al Jazeera