Rijad: Liban je ‘objavio rat S. Arabiji’

Saad Hariri, saveznik Saudijske Arabije, podnio je ostavku na mjesto premijera u subotu (EPA)

Saudijska Arabija optužila je Vladu Libana da je objavila rat Rijadu zbog “agresije” Hezbollaha, zbog čega je dodatno eskalirala već napeta situacija koja prijeti da destabilizuje Liban.

Rizik šire političke krize nadvio se nad Libanom, gdje se održava krhka stabilnost otkad je Saad Hariri, saveznik Saudijske Arabije, podnio ostavku na mjesto premijera u subotu nakon što je okrivio Iran i njegovog libanskog saveznika Hezbollah za “sijanje nemira” u regiji.

Neočekivani potez također je raspirio strahove eskalacije u regionalnoj podjeli između Irana i zaljevskih država, primarno Saudijske Arabije, u kojoj se Liban nalazi na prvoj liniji.

Thamer al-Sabhan, saudijski ministar za zaljevska pitanja, u ponedjeljak je rekao da “slijede posljedice po Vladu Libana, koja je objavila rat Saudijskoj Arabiji”, zbog onoga što je opisao kao “činove agresije” Hezbollaha.

U intervjuu za televiziju Al Arabiya Sabhan je rekao da je Hezbollah uključen u svaki “teroristički čin” koji je prijetio Saudijskoj Arabiji.

“Libanci moraju izabrati između mira i stajanja na strani Heezbollaha”, rekao je on, ali nije pojasnio kakvu će akciju Rijad preduzeti protiv Bejruta.

Libanski zvaničnici nisu odgovorili na Sabhanove navode.

Zabrinuti snažnom retorikom

Reporterka Al Jazeere Zeina Khodr javlja iz Bejruta kako neki analitičari kažu da su oštre izjave saudijskog zvaničnika “bez presedana”.

“Ljudi su zabrinuti zbog vrlo snažne retorike”, javila je Khodr.

Hariri, sunitski političar i dugogodišnji saveznik Saudijske Arabije, objavio je iz Rijada da podnosi ostavku.

Zatim je pala libanska koalicijska vlada, u kojoj su i članovi Hezbollaha.

“Liban je podijeljen na dva slična kampa”, kaže za Al Jazeeru politički analitičar Khaldoun El Charif. “Jedan je proiranski, a drugi prosaudijski, što znači da bi, ako se situacija pogorša, moglo doći do konfrontacije dvije strane, poput onoga što se već desilo. Zbog toga trebamo pronaći rješenje.”

Izvor: Al Jazeera i agencije