Rijad i Moskva odbacili zahtjev za većom proizvodnjom nafte

Za rast cijene većinom je zaslužan pad izvoza iz Irana, člana OPEC-a, a što je rezultat novih američkih sankcija (Arhiva)

Saudijska Arabija, čelna država u Organizaciji zemalja izvoznica nafte – OPEC, zajedno s Rusijom, svojim najvećim saveznikom među proizvođačima nafte izvan te organizacije, odbila je povećati proizvodnju nafte, uprkos pozivu američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji tom mjerom želi umiriti tržišta.

“Ne utječem na cijene”, poručio je saudijski ministar energetike Khalid al-Falih tokom skupa ministara članica OPEC-a i drugih proizvođača nafte u Alžiru.

Njihov susret završio je bez službenog prijedloga o povećanju proizvodnje.

‘Tržišta adekvatno opskrbljena’

Cijena barela nafte je ovaj mjesec dosegla 80 dolara, zbog čega je Trump u četvrtak ponovio zahtjev OPEC-u da snizi cijene.

Za rast cijene većinom je zaslužan pad izvoza iz Irana, člana OPEC-a, a što je rezultat novih američkih sankcija.

“Štitimo države Bliskog istoka, ne bi bile sigurne duži period bez nas, no one i dalje nastavljaju podizati cijene nafte! Zapamtit ćemo! Monopol OPEC-a mora spustiti cijene sada”, napisao je Trump na Twitteru.

Fatih je naglasio kako Saudijska Arabija ima kapaciteta pojačati proizvodnju nafte, no to ne planira, jer ovog trenutka to nije potrebno.

“Moja saznanja su da su tržišta adekvatno opskrbljena. Ne znam za ijednu rafineriju na svijetu da sada traži naftu, ali ne može je dobiti”, dodao je saudijski ministar.

Trgovinski rat između Kine i SAD-a

Ruski ministar energetike Aleksander Novak također je istakao da nema potrebe za povećanjem proizvodnje.

On smatra da su trgovinski rat između Kine i SAD-a i američke sankcije Iranu novi izazovi za naftno tržište.

Povećana cijena nafte za američke potrošače mogla bi stvoriti političku glavobolju Trumpu uoči izbora na polovini predsjedničkog mandata, koji će biti održani u novembru.

Izvor: Agencije