Richard Gere nazvao Salvinija ‘malim Trumpom’

Gere je posjetio Open Arms prije dvije sedmice kao bi donio hranu migrantima i pružio im utjehu (Screenshot)

Italijanski ministar unutrašnjih poslova i čelnik desnice Matteo Salvini je “mali Trump” koji iskorištava ljudske strahove da bi dobio glasove, kazao je u ponedjeljak američki glumac Richard Gere, angažiran po pitanju migranata na Mediteranu.

Gere (69) nedavno se sukobio sa Salvinijem u vezi broda humanitarne organizacije Open Arms (Otvorene ruke).

Italija je tom plovilu na kojem je stotinjak migranata zabranila pristajanje u njene luke, prenosi Hina.

Španska je ponudila svoje luke, no brod je to odbio jer bi putovanje do te zemlje trajalo predugo i njime bi se riskiralo zdravstveno stanje migranata, prenio je Reuters.

Salvini tvrdi da Open Arms laže o stanju migranata i da je liječnička inspekcija italijanskih vlasti tokom vikenda pokazala da situacija na plovilu nije hitna.

“Vaš ministar unutrašnjih poslova ima isti mentalitet kao predsjednik Trump. U stvari Salvinija i zovem ‘malim Trumpom’. Koristi se istim radikalnim neznanjem, iskorištava strah i mržnju”, kazao je Gere za italijanske dnevne novine Corriere della Sera.

Gere je posjetio Open Arms prije dvije sedmice kao bi donio hranu migrantima i pružio im utjehu. Salvini ga je zbog toga pozvao da odvede migrante u Hollywood i primi ih “u svojim vilama”.

Promjena stava

“Kad bi vaš ministar unutrašnjih poslova proveo vrijeme s tim ljudima, poslušao njihove priče i porodične traume, promijenio bi svoj stav”, rekao je glumac.

Dodao je kako bi se htio sastati sa Salvinijem jer je “siguran da nije onakav kakvim se predstavlja u javnosti”.

“Ima porodicu, djecu, roditelje. No politiku koristi kao sredstvo za jačanje podrške. Život može biti jednostavan, ako si iskren i govoriš iz srca”, rekao je Gere.

Salvini je 8. augusta obznanio da vladajuća koalicija s Pokretom pet zvijezda (M5S) više nije moguća, pa je najavio izbore iz kojih bi, zbog velikog rasta popularnosti, mogao izaći kao premijer.

No plan mu nije uspio.

Liga je predložila da se glasa o povjerenju vladi, ali su M5S i opozicijska Demokratska stranka (PD) odbili raspravljati o tome pa sada njihovi političari otvoreno govore o formiranju koalicije između sebe kako bi marginalizirali Salvinija, piše Reuters.

Ne želeći izgubiti vlast Salvini je ublažio stajalište i rekao da je spreman nastaviti saradnju s M5S-om, uz moguće kadrovske izmjene u vladi, na što bivši saveznici nisu pristali.

Izvor: Agencije