Oglasi

Rice savjetnica za nacionalnu sigurnost

Samantha Power će naslijediti Susan Rice na mjestu američke ambasadorice u Ujedinjenim narodima.
Samantha Power je izvještavala iz BiH tokom rata, a izjavila je da SAD nisu pokazivale volju da zaustave zločine i genocidAFP/Getty

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama je u kasnim popodnevnim satima u srijedu zvanično imenovao Susan Rice za savjetnicu za nacionalnu sigurnost.

Ovo imenovanje ne zahtijeva odobrenje Senata, javljaju američki mediji.

Dosadašnji savjetnik za nacionalnu sigurnost bio je Tom Donilon, kome četverogodišnji mandat ističe početkom jula.

Nazivajući Rice "uzornim javnim službenikom" i "pouzdanim savjetnikom", Obama je objavio promjene u Rose Gardenu u Bijeloj kući.

Imenovanje Power

U isto vrijeme, Obama je također zvanično objavio imenovanje Samanthe Power za američku ambasadoricu u Ujedinjenim narodima (UN).

Power će naslijediti Susan Rice, koja je do sada bila na toj funkciji, prenio je AP. 

Imenovanje Susan Rice i Samanthe Power je znakovito zato što su obje vrlo aktivne u zaštiti ljudskih prava, a dolazi u vrijeme kada se u Siriji masovno krše ljudska prava.

Ambasadorica Susan Rice je bila vodeći kandidat da zamjeni Hillary Clinton na mjestu državne sekretarke, ali sama je povukla svoje ime u decembru nakon što su republikanci žestoko kritizirali njene izjave o napadu na američko diplomatsko predstavništvo u libijskom gradu Bengaziju iz septembra prošle godine.

Protivljenje republikanaca

Očekuje se da će republikanci nastaviti svoje protivljenje postavljanju Susan Rice i na mjesto predsjednikove savjetnice za nacionalnu sigurnost, ali za razliku od imenovanja državne sekretarke, u ovom slučaju nije potrebno odobrenje Senata.

"Samantha Power dugogodišnji je suradnik Baracka Obame, a javnosti je poznata i kao dobitnica Pulitzerove nagrade za novinarstvo i književnost", izvijestio je Ivica Puljić, novinar Al Jazeere. 

Prema njezinoj vlastitoj definiciji ona je "dijete Bosne" (rođena je u Irskoj 1970.godine, a preselila je u Sjedinjene Američke Države kada joj je bilo devet godina) gdje je bila angažirana na otkrivanju ratnih zločina i zaštiti ljudskih prava.

Autorica je knjige A problem from Hell u kojoj govori o američkim odgovorima na genocide počinjene u 20-tom stoljeću čime je potakla debate o moralnoj odgovornosti koju imaju Sjedinjene Američke Države kao velesila.

Dolazak u BiH

Samantha Power je u BiH došla 1993. godine kao freelance novinarka.

Kasnije je napisala da je za nju bilo šokantno, u to je vrijeme imala 23 godine, to što su žrtve bile ciljane ne zbog onoga što su učinile nego zbog toga ko su, koje nacionalnosti i vjeroispovijesti.

Za Samanthu Power je bilo šokantno i to što SAD nisu pokazivale volju da zaustave zločine i genocid.

"Nakon genocida počinjenog u Srebrenici Samantha Power je napustila Bosnu i Hercegovinu, duboko razočarana u međunarodnu zajednicu. Nastavila je raditi na zaštiti ljudskih prava, a postala je i jedan od vodećih stručnjaka za vanjsku politiku", javlja Puljić. 

Izvor: Al Jazeera
 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.