Rice: SAD će poštovati sigurnosne sporazume

Susan Rice, Xi Jinping, Kina, SAD
Rice je pohvalila i odnose izgrađene između Washingtona i Pekinga tijekom dvaju mandata Baracka Obame (EPA)

Saveznici koje s Amerikom vežu sporazumi o zajedničkoj obrani mogu nastaviti računati na Sjedinjene Države tijekom predsjedanja Donalda Trumpa, ustvrdila je savjetnica za nacionalnu sigurnost predsjednika Baracka Obame, Susan Rice.

U razgovoru za agenciju AFP, Rice je branila i sporazum o slobodnoj transpacifičkoj trgovini TPP i hvalila veze Amerike i Kine.

“Teret predsjedničke funkcije, teret svjetskog vodstva Amerike i odgovornosti koje iz toga proizlaze, povijest koju dijelimo i naši interesi, jamče da naši saveznici i partneri mogu računati da će Amerika ispunjavati svoje obveze”, rekla je Obamina savjetnica, kako prenosi Hina.

Izabrani predsjednik Trump rekao je da se protivi sporazumu TPP koji su potpisale Sjedinjene Države i zemlje Azije i Pacifika.

Bez ratifikacije TPP-a u Kongresu

Taj sporazum, za koji se godinama zalagala demokratska administracija, nije ratificirao Kongres, u kojem republikanci imaju većinu. 

“TPP je na ovom stupnju izazov”, priznala je Rice, “ali trgovina se neće zaustaviti, nastavit će se i mi ćemo sudjelovati, ali nećemo biti toliko u mogućnosti da je oblikujemo prema našim vrijednostima i interesima”.

Rice je pohvalila i odnose izgrađene između Washingtona i Pekinga tijekom dvaju mandata Baracka Obame (2009.-2017.) 

Trump je više puta tijekom kampanje prijetio trgovinskim ratom s Kinom koju naziva “neprijateljem” Amerike.

Izvor: Agencije